Startlaphoz Csatlakozz!

A magyar emberek életéveik 13 százalékát élik betegen

Egyre népszerűbb az egészségfejlesztés a munkahelyeken

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 16. hétfő, 16:21

 A világ multinacionális vállalatainak több mint fele indított egészségfejlesztő programot a munkavállalói megbetegedések leredukálására. Bár az egészségfejlesztés egyre fontosabb kérdés a munkáltatók számára, a magyar cégek több mint 40 százaléka még semmilyen programot nem hajtott végre dolgozói fitten tartásának érdekében – írja a Világgazdaság.

  A munkahelyi egészségfejlesztés területén főként ergonómiai fejlesztések jellemzők Magyarországon, ám az egészségfejlesztési programok számos más formában is megvalósulhatnak. A legsikeresebb dolgozói jóllétre fókuszáló projektek több területet is felölelnek, a sportolási lehetőség biztosítása mellett szerepet kap a táplálkozás, valamint a mentális egészségre való odafigyelés is – hangzott el a Legfittebb Munkahely Felmérés első workshopján.
 
   A munkahelyi egészségfejlesztés jegyében életre hívott szaktalálkozón olyan „best practice”-eket mutattak be, melyek e három területen érvényesülve hatékony eredményt értek el a dolgozói fittség, egészség fenntartásában.
 
   Míg a sport szempontjából a legjobban működő programok az irodai torna, valamint a házi kupák és sportnapok szervezését, akár – a munkáltató támogatásával – sportegyesület alapítását foglalják magukban, addig az egészséges étkezésre való ösztönzés a vállalati kultúrába beépülve a leghatékonyabb. Az egészséges táplálkozás iránt érzett felelős viselkedés a céges konyhában, a kihelyezett étel és ital automatákban, valamint a tárgyalókban elhelyezett ételek minőségében is megmutatkozik.
 
  „Magyarországon még nem alakult ki az egészségfejlesztő programok hatásait vizsgáló tanulmány, így a szakemberek a munkavállalók egészségébe fektetett erőforrások megtérüléséről csak a nyugat-európai tapasztalatokra hivatkozhatnak”– ismertette a konferencián a jelenlegi helyzetet Czakó Márton, az immáron hároméves Legfittebb Munkahely Felmérés alapítója, aki szakértők közreműködésével egy hazai viszonylatban is működőképes program kidolgozását készíti elő.
 
  A magyar emberek életéveik 13 százalékát élik betegen, melynek okát, egy kelet-közép európai felmérés alapján, a munkaadók a fokozott stresszben, váz- és izomrendszeri megterhelésben, valamint a dohányzásban látják. A stressz valóban kulcskérdés: a magyarok viszonylag magas aránya, 40 százaléka esik át életében valamilyen depresszión, így nem meglepő, hogy a stressz és annak megfelelő kezelése közüggyé nőtte ki magát. Érdekes tény, hogy a depresszió kialakulásakor csupán 10 százalékban játszanak szerepet az aktuális életkörülmények, szakértők szerint ugyanis 40-40 százalékban a tanult viselkedéstől, valamint genetikától függ. A munkavállalók mentális jóllétének megőrzéséért a kampányszerű programok, konkrét segítség megnevezése, tréningek, valamint felmérések tesznek a legtöbbet.

Forrás: VG Online
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyre népszerűbb az egészségfejlesztés a munkahelyeken.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector