Startlaphoz Csatlakozz!

Több éjjel-nappali bolt is bezárásra kényszerül

Tömeg, létszámstop, elbocsátások: mit hoz a zárva tartás?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 18. szerda, 08:30

 Az áruházláncok kivárnak: egyelőre nem bocsátanak el alkalmazottakat a vasárnapi zárva tartás miatt. Azonban több éjjel-nappali bolt is bezárásra kényszerül este 22 órától a szigorítás miatt, ez viszont hamar leépítésekkel járhat – írja az mno.hu.

  Egymás sarkát taposták szombaton a vevők több budapesti üzletben. Március 15-től a nagyobb boltok nem tarthatnak nyitva vasárnap, a bevásárlást hétfőtől szombatig kell elintézniük a magyaroknak.

  „A nagyobb sorállás elkerülhetetlen. Ez azt is fogja egyidejűleg jelenteni, hogy a vásárlásra fordítható idő megrövidül, és ebben az esetben feltehetően összességében a családok kevesebbet fognak vásárolni” – fejtette ki Vámosi György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

  Hét közben az üzletek tovább tartanak nyitva, ez az üzletláncok egyik válasza a vasárnapi zárva tartásra. A másik pedig a létszámstop.

  „A Spar jelentős költségmegtakarítási intézkedéseket léptetett életbe az elmúlt hetekben, melynek köszönhetően a munkaerő toborzását lelassítottuk, de elbocsátásokat ettől függetlenül nem tervezünk. A vasárnapi bérpótlék kiesésével kapcsolatosan folyamatosan dolgozunk olyan megoldásokon, amelyekkel a bérkiesést kompenzálni tudjuk a dolgozóink felé” – mondta el Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.

  Ha a dolgozó beosztása nem fix, 18 órától délutáni bérpótlék jár neki. De a délutáni bérpótlék kevesebb az eddigi, 50 százalékos vasárnapi bérpótléknál.

  Az egyik svéd bútoráruháznak több mint hétszáz alkalmazottja van Magyarországon. Az ő pénztárcájuk is vékonyabb lesz a vasárnapi zárva tartás miatt.

  „Természetesen minden olyan pótlékot megkapnak, amit előír a munka törvénykönyve, beleértve a hétvégi és a délutáni pótlékot is (…). Ha arra kérdez rá, hogy a maximális megkapható bér az összességében alacsonyabb lesz-e, akkor a válaszom igen” – mondta el Varga-Nagy Eszter, az Ikea Magyarország PR-munkatársa. Több éjjel-nappali bezár
 
  Több éjjel-nappali bolt is bezárásra kényszerül 22 órától a tegnaptól hatályos szigorítás miatt. A Hír TV-nek nyilatkozó kereskedő szerint a nyitvatartási idő korlátozása elbocsátásokkal járhat. Ma már csak azok az üzletek lehetnek nyitva éjszaka, amelyek 200 négyzetméternél kisebbek és a tulajdonos vagy családtagja áll a pult mögé.
 
  A vasárnapi zárva tartásról és az üzletek hét közbeni nyitva tartásáról szóló törvény úgy lépett életbe, hogy a részletszabályokat tartalmazó végrehajtási rendelet még nem jelent meg. A nyitva tartással szabálytalankodó boltokat akár egy évre is becsukathatja a fogyasztóvédelmi hatóság.
 
Hosszított nyitva tartás
 
   Hosszított nyitva tartással reagálnak a vasárnapi zárva tartásra a nagyáruházak. A budaörsi Ikea is például 22 óráig várja a vásárlókat – mondta a Hír TV tudósítója. Arra próbálnak még megoldást találni, hogy a vasárnapi munkavégzés megszűnése miatt kiesett bérpótlékra találjanak valami alternatívát, hogy a munkavállalók fizetése ne csökkenjen. A nagy cégek azt mondták, hogy az elkövetkező három hónapban összegyűjtik a vasárnapi zárva tartás okozta változások tapasztalatait és csak ezután fognak dönteni a további változtatásokról.
 
Kiterjesztették a törvényt

  Az Országgyűlés kedden törvényben rögzítette: a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály hatálya azokra az üzletekre is kiterjed, amelyek benzinkút területén működnek, de nem árulnak üzemanyagot, valamint azokra, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet.

  A kis- és nagykereskedelmi tevékenységet egyszerre folytató üzletekre vonatkozó korlátozást több sajtóorgánum is lex Metróként értelmezte, vagyis úgy, hogy a szabályozás célja, hogy a Metro áruházak se nyithassanak ki vasárnaponként.

  A benzinkutak területét érintő szabályozással kapcsolatban a törvényalkotási bizottság ülésén a kormánypártok részéről megerősítették: a benzinkutak saját üzletei nyitva lehetnek vasárnaponként is, a töltőállomások területén működő, de üzemanyagot nem áruló boltokra viszont vonatkozni fog a vasárnapi tilalom.

Forrás: mno.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tömeg, létszámstop, elbocsátások: mit hoz a zárva tartás?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector