Startlaphoz Csatlakozz!

Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
Az Eurostat adatai

Megtorpant a magyar foglalkoztatási tündérmese?

Written by Szakszervezetek.hu
Published on Wednesday, 18 March 2015 13:03

A korábbi negyedévekben Európa élvonalában voltunk a foglalkoztatásunk bővülését illetően. Noha, éves bázison még mindig jól állunk, három hónap alatt megakadt a növekedés üteme – olvasható az mfor.hu oldalán.

  Az Eurostat keddi adatai szerint Magyarországon a foglalkoztatás a tavalyi év utolsó három hónapjában semmit sem változott a harmadik negyedévhez mérten, miközben korábban igen lendületes bővülés mutatkozott. Negyedévek szerinti sorrendben ugyanis 1,3, 0,9, majd 0,8 százalékos volt a foglalkoztatás növekedésének mértéke tavaly hazánkban. Persze, minderre nagy befolyással volt a fokozatosan felpörgő és egyre több embert bevonó közfoglalkoztatás is.
 
  A megtorpanás jól látszik a lenti grafikonon is, melyből kiderült, hogy a visegrádi országok közül még Lengyelországban történt hasonló változás, ott a korábbi stabilan 0,5 százalék körüli pluszok után az év vége egy 0,3 százalékos mínuszt hozott. Ez önmagában egyáltalán nem lenne meglepő, hiszen a téli időjárás beköszönte minden bizonnyal ott is szűkíti a szezonális mezőgazdasági és építőipari munkalehetőségek körét. Ellenben a csehek és a szlovák foglalkoztatása negyedéves bázison még így is növekedni tudott.
 


  Az utolsó negyedéves megtorpanás azonban nem hatott drasztikusan az éves bázisú számokra, hiszen a visegrádi országok körében a magyar 2,6 százalékos plusz a legnagyobbnak számít. Ezt a szlovák 2,1 százalék tudta leginkább megközelíteni. A korábbi negyedéveket tekintve azonban vitathatatlanul megmutaktozik a lassulás, hiszen 3 százalék feletti pluszokat közölt az Eurostat.

 
Eközben Európában...
 
  Ha a negyedéves változásokat vizsgáljuk, akkor a magyar 0 százalék a rangsor utolsó harmadába sorolja hazánkat. Az élen Spanyolország és Lettország áll egyaránt 0,7 százalékos három hónap alatt bekövetkezett növekedéssel. Ettől ráadásul alig maradt el az ír és a szlovák foglalkoztatás, hiszen itt 0,6 százalékos volt a bővülés mértéke. A rangsor másik végén Portugália áll, ahol 1,4 százalékkal dolgoztak kevesebben a tavalyi negyedik negyedévben, előtte a ciprusi 0,6 és a lengyel 0,3 százalékos mínusz áll.
 


   Ha a 2013 negyedik negyedévéhez képest bekövetkezett változásokból állítunk fel egy rangsort, akkor nincs okunk panaszra, hiszen a bővülés lassulása ellenére is a dobogó harmadik fokára került Magyarország a 2,6 százalékkal. Előtte az észt foglalkoztatás 3,1 és a máltai 3,9 százalékos növekedése található. A rangsor legvégén Ciprus, Lettország és Finnország áll sorrendben 1,5, 1,2 és 0,2 százalékos csökkenéssel. Éves bázison egyébként ez a három ország az az uniós tagállamok körében, ahol visszaesett a foglalkoztatás.
 


Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megtorpant a magyar foglalkoztatási tündérmese? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector