Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Az üzemi tanács és a kölcsönzött munkavállalók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 18. szerda, 15:26

A kétpólusú munkaviszonyra épülő kollektív munkajog szabályainak alkalmazása közel sem egyszerű a háromoldalú munkaerő-kölcsönzés esetén. Vajon mennyiben biztosított a kölcsönzött munkavállalók számára az üzemi tanácsi képviselet? Elveszik-e az érdekvédelem „két munkáltató között”? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

  A Munka Törvénykönyve szerint az üzemi tanács létrehozásához 51, üzemi megbízott választásához pedig legalább 16 munkavállaló szükséges. Mivel a kölcsönzött munkavállaló jogilag a kölcsönbeadó munkavállalója, így e küszöbértékekbe a kölcsönbeadónál kell őket beszámítani. Ám mivel nem munkavállalói a kölcsönvevőnek, nála a kölcsönzött munkavállalókat nem kell figyelembe venni e létszámok számításánál.
 
  A törvény alapján üzemi tanácstaggá az a cselekvőképes munkavállaló választható, aki – az újonnan alakult munkáltatót kivéve – legalább hat hónapja a munkáltatóval munkaviszonyban áll és az adott telephelyen dolgozik. Az üzemi tanács tagjának választására pedig a munkáltatóval munkaviszonyban álló és az adott telephelyen dolgozó munkavállaló jogosult. Látható, hogy az aktív és passzív választójognak is feltétele a munkáltatóval fennálló munkaviszony. Így a kölcsönzött munkavállaló csak a kölcsönbeadónál tud bekapcsolódni az üzemi tanács munkájába. A kölcsönvevőnél üzemi tanácsi tag nem lehet, és nem is szavazhat az üzemi tanácsi választásokon.
 
  A fentieket azzal indokolhatjuk, hogy a munkaerő-kölcsönzés rendeltetésének megfelelő, rövid tartamú kikölcsönzések alatt a munkavállaló nem válik annyira a kölcsönvevő szervezetének részévé, hogy ott biztosítani kellene bekapcsolódását a döntéshozatali folyamatokba az üzemi tanácson keresztül. Ugyanakkor aggályos, hogy a kölcsönzött munkavállalót akkor sem illetik meg részvételi jogok a kölcsönvevőnél, ha évek óta, akár öt évre szóló kikölcsönzés alapján dolgozik nála.
 
   Ráadásul az üzemi tanács együttdöntési, véleményezési hatáskörébe tartozó munkáltatói intézkedések olyanok, amelyek sok esetben egyaránt vonatkoznak a kölcsönzött és a közvetlenül alkalmazott munkavállalókra is. Például, ha a munkáltató jóléti célú pénzeszközként a munkavállalók sportolási lehetőségét anyagilag támogatja, ezt az egyenlő bánásmód alapján a kölcsönzött munkavállalóknak is biztosítania kell. A kölcsönvevő üzemi tanácsa e kérdésben együttdöntési jogot gyakorol, amely azonban a kölcsönzött munkavállalókat – érintettségük ellenére – nem képviseli.
 
  Hasonlóan, számos olyan kérdés lehet, amely – mint a munkavállalók nagyobb csoportját érintő intézkedés – a kölcsönvevő üzemi tanácsának véleményezési jogkörébe tartozik és a kölcsönzött munkavállalókra is kiterjed (pl. a munkaidő beosztás, a műszakrend megváltoztatása). Itt is probléma, hogy e kérdésben a kölcsönzött munkavállalók üzemi tanácsi képviselete hiányzik, noha itt csak véleményezési jogról van szó, tehát az üzemi tanács álláspontja nem köti a kölcsönvevőt. Minderre tekintettel indokolt lenne valamiképpen a kölcsönzötteket is bekapcsolni a kölcsönvevőnél működő üzemi tanács munkájába.
 
   A kölcsönvevő üzemi tanácsának a kölcsönzöttek vonatkozásában egyetlen ponton van törvényben szabályozott hatásköre. Eszerint a kölcsönvevőnek legalább félévente tájékoztatnia kell az üzemi tanácsot a kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalók létszámáról és foglalkoztatási feltételeiről, valamint a betöltetlen álláshelyekről. Arról már nem szól a szabályozás, hogy ezt az információt az üzemi tanács a kölcsönzöttek, vagy a belsős állomány érdekében kell-e felhasználnia (pl. elő kell-e segítenie, hogy az üres belsős álláshelyekre kölcsönzöttek jelentkezzenek, avagy éppen ezzel ellentétes gyakorlatot is folytathat).
 
   Míg a kölcsönvevőnél nincsenek részvételi jogosítványai a kölcsönzött munkavállalónak, addig a kölcsönbeadónál – ahol jogilag lehetőség lenne rá – az üzemi tanácsi választás lebonyolítása gyakorlati akadályok miatt szinte lehetetlen. A választási bizottság létrehozása, a jelöltállítás és az érvényes szavazás szabályai mind komoly kihívások elé állítják az egymással legfeljebb laza kapcsolatban lévő kölcsönzött munkavállalókat, akik adott esetben más-más kölcsönvevőknél dolgoznak. Így összességében az üzemi tanácsi képviselet a legtöbbször csak elvi lehetőség marad a kölcsönzött munkavállalók számára.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az üzemi tanács és a kölcsönzött munkavállalók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector