Startlaphoz Csatlakozz!

Nyilvános a 2016-os tervezési körirat

Így emelkedhet a nyugdíj

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 21. szombat, 09:13

A 2016-os költségvetés tervezetét a kormány április végéig terjeszti be az Országgyűlésnek. A most nyilvánosságra hozott tervezési köriratból azonban egy konkrét szám sem derül ki a tervekkel kapcsolatban.

  A kormány nyilvánosságra hozta a 2016-os költségvetés tervezési köriratát, ugyanis a szokott szeptember 30-ai határidővel szemben idén már április végéig be akarja azt terjeszteni a parlament elé. Orbán Viktor miniszterelnök tervei szerint a büdzsét nem a szokott december közepi határidővel fogadnák el a képviselők, hanem a nyári ülésszak végéig - praktikusan júliusig. A miniszterelnök korábban arról is beszélt, hogy az így elfogadandó büdzsé „tól-ig” összegeket tartalmazna.
 
  A tervezési köriratból idén sem derül ki, hogy a kormány milyen makropályával, mekkora inflációval számol, de az sem, hogy milyen EUR/HUF árfolyamon számolhatnak a minisztériumok az uniós pénzekkel. Az anyag inkább elveket rögzít: „2016. évi költségvetés tervezése a kormány gazdaságpolitikájának megfelelően a foglalkoztatás növelésére, a stabilitásra, az államadósság csökkenő pályán tartására, valamint az államháztartási hiánynak fenntarthatóan 3 százalék alatti szinten tartására épül” - olvasható a dokumentumban. Pontosabban a tervezet nyilvános részében nem szerepelnek számok, ugyanakkor utalásszinten olvasható, hogy a „2016. évi előirányzatok a makrogazdasági paraméterek figyelembevételével” kell megtervezni - vagyis vélhetően a minisztériumok egy másik tervezési köriratot kaptak. Így fordulhat elő, hogy a nyugdíjemeléseket a 2016-os inflációval kell megtervezni - ám annak mértéke nem derül ki az anyagból. - Így jobb híján az MNB decemberi inflációs prognózisával számolhatunk, ebben 2016-ra 2,9 százalékos inflációt terveznek - vagyis a nyugdíjak három százalék körüli szinten emelkedhetnek.
 
  Javaslatról a kormány már április 15-én tárgyalni akar - azaz a tervezetet szűk egy hónap alatt kell összeállítaniuk a tárcáknak úgy, hogy még a 2014-es költségvetés elszámolása (a zárszámadási törvény) „még a kanyarban sincs”.
 
  A tervezés első szakaszában változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni - magyarán béremelés nem tervezhető, ez alól kivételt csak a pedagógusok képeznek, illetve a katonai „életpálya-program”. A béreket a munkaadókat terhelő járulékokkal és a szociális hozzájárulási adóval a hatályos jogszabályok alapján kell megtervezni - vagyis a kormány most még nem számol változó járulék és szja mértékkel.
 
  Szintén nincs utalás az anyagban a bankok terheinek csökkentésre - pedig az előrehozott költségvetés egyik indoka a hírek szerint épp ennek demonstrálása lenne -, erre a törvénytervezet benyújtásáig várni kell.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így emelkedhet a nyugdíj .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector