Startlaphoz Csatlakozz!

Minden kereskedelmi dolgozó rosszul jár

Sokan sirathatják a vasárnapot

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 22. vasárnap, 09:01

A vasárnapi munkavégzés tilalmával minden kereskedelmi dolgozó rosszul jár, hiszen a kieső vasárnapi pótlékot akkor sem tudják pótolni, ha sokat túlóráznak a hétköznapokon, ráadásul a leépítések a részmunkaidős munkavállalókat érinthetik: a diákokat és a kismamákat – írja a Világgazdaság.

  A vasárnapi nyitvatartás újraszabályozásával a munka törvénykönyve egyes szabályait is módosították, ennek megfelelően a kiskereskedelmi szektorban üzleteket fenntartó munkáltatóknál vasárnapra, rendes munkaidő csak a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény keretei között rendelhető el.  „A kiskapu ott van, hogy kiskereskedelmi tevékenység nem végezhető a boltban, de munka végezhető. Leltározni, árufeltölteni tehát elméletileg lehet, illetve nagykereskedelmi tevékenység folytatható. Ez ugyanis nincs megfogalmazva egyértelműen a jogszabályban” – mondta Dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje. A vasárnapi nyitva tartás tilalmára tekintettel a kiskereskedelmi szektorban a munkaidő-beosztások átalakultak, a napi rendes munkaidő – hétköznap, illetve szombati napokon - meghosszabbodott.
 
  Mint azt korábban megírtuk, a kormány korábbi hatástanulmánya szerint akár tízezer munkavállaló is elveszítheti az állását és a költségvetés kieső bevétele az 50 milliárd forintot is elérheti. Igaz, az NGM később közleményben cáfolta, hogy hatástanulmányt készítettek volna, Glattfelder Béla, a tárca államtitkára szerint fejben számoltak.
 
Ki jár nagyon rosszul?
 
  „A vasárnapi munkavégzés hiánya érinti a munkavállalók számára fizetendő munkabér összegét is. Korábban a vasárnapi rendes munkavégzésért ötven százalékos bérpótlék járt. A hosszabb nyitva tartás következtében ugyan növekszik a délutáni műszakpótlékkal honorált munkaórák száma, de a munkabér - várhatóan - még így sem fogja eléri a vasárnapi munkavégzés kiesése miatt a korábbi bérszínvonalat” – hangsúlyozta a jogi szakértő.
 
  A kereskedelemben a vasárnapi munkavégzést szerették a munkavállalók: hiszen rendes munkavégzés esetén 50 százalékos bérpótlékot kaptak. Ezt a lehetőséget a jövőben a jogszabály nem biztosítja, ezt a jövedelmet a hétköznapokon kellene megkeresniük, de a 18 óra utáni harminc százalékos pótlékkal még akkor sem jön vissza a kieső munkabér, ha a hét több napján is hat óra után túlórát vállalnak a munkavállalók.

 
  Ráadásul a munkáltatóknál munkaerő-felesleg következik, hiszen még a meghosszabbított nyitvatartással sem fog kelleni annyi munkaerő a vasárnapok kiesésével. Szűcs László szerint ez elsősorban a nagyobb üzleteket, hipermarketeket fogja érinteni. Mivel a kereskedelemben viszonylag magas a munkavállalók fluktuációja, ez nem vezet feltétlenül leépítésekhez, hiszen egyszerűen csak nem kell betölteni az üresen maradó álláshelyeket. „Ám ha mégis elküldenek dolgozókat, ott attól szabadulnak meg, akitől egyszerű, a részmunkaidősöktől mint a diákmunkások és a kölcsönzött munkavállalók.  Azok is az intézkedés egyértelmű vesztesei lesznek, akik csak hétvégén vállaltak részmunkaidős munkát: mint a kismamák, akik csak ekkor tudtak dolgozni, hiszen a párjuk otthon volt.
 
De ki dolgozhat?
 
  Szűcs László szerint az is komoly gyakorlati kérdéseket vet fel, ha csak a tulajdonos,illetve közeli hozzátartozó lát el személyesen kereskedelmi tevékenységet. Annak a bizonyítása ugyanis, hogy valóban a tulajdonos tartózkodik ott igencsak nehézkes. „A munkavállaló köteles két tanú előtt nyilatkozni, hogy megfelel a törvényben foglalt feltételeknek. Ha kétség merül fel a hatóságban, akkor felhívhatja az érdekeltet, hogy ezt közokiratban tegye meg: de felmerül a kérdés, hogy a hatóság mennyivel van előrébb, hogy ha egy közjegyzői pecsét is van  az okiraton” – tette fel a kérdést a jogi szakértő.
 
   Ahhoz, hogy igazolhassák a rokoni viszonyt, be kell mutatni a társaság alapító okiratát, az dolgozó születési és/vagy házassági anyakönyvi kivonatát és a működési engedélyt is. Egy mostohagyerek, vagy egy mostohaszülő esetén gyámhivatali igazolásra is szükség van. „És még az sem elég, ha nem elég a tulajdonos ott van, képesítésének is kell lennie, tehát az egész családnak kereskedelmi végzettséggel kell rendelkeznie és mindegyikükkel munkaszerződést is kell kötni” – figyelmeztet a szakember.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sokan sirathatják a vasárnapot.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector