Startlaphoz Csatlakozz!

Olvasói kérdés

Tehergépkocsi-vezetők: minimálbér vagy garantált bérminimum?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 22. vasárnap, 17:00

Meg kell-e fizetni legalább a garantált bérminimimot a tehergépkocsi-vezetőknek vagy elegendő csak a minimálbért megadni nekik? – kérdezte az adozona.hu olvasója. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértő válaszolt.

   „Nemzetközi fuvarozást végző cég vagyunk. Csak és kizárólag 3,5 tonna össztömeg alatti tehergépjárművekkel dolgozunk. Szeretném megkérdezni, hogy sima „B” kategóriás jogosítvánnyal rendelkező gépkocsivezetőinknek szükséges-e megadni a garantált bérminimumot vagy elegendő a minimálbér?” – kérdezte olvasónk.
  
   A közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) Korm. rendelet értelmében (4.§ (5) bekezdés) a gépjármű vezetésére jogosító vezetői engedély megszerzésére irányuló tanfolyamra az vehető fel, aki a Kt. szerinti alapfokú iskolai végzettsége meglétéről a képzési rendeletben meghatározott módon nyilatkozik.
 
  A FEOR 4.5.6.7.8. főcsoportba sorolt foglalkozások (irodai és ügyviteli, kereskedelmi és szolgáltatási, mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, ipari és építőipari, gépkezelői, összeszerelői, járművezetői foglalkozások) érettségire épülő szakképesítést vagy szakközépiskolai végzettséget vagy alapfokú végzettség utáni szakmunkásképzői végzettséget igényelnek. Esetükben a garantált bér alkalmazása szintén kötelező.
 
   A munka bonyolultságától függően, ezekben a főcsoportokban vannak alapfokú végzettséggel is betölthető foglalkozások, melyekre elegendő a minimálbér alkalmazása.
 
   A fentiekre tekintettel tehát a garantált bérminimumot abban az esetben kell megfizetni, ha a gépkocsivezető rendelkezik az Országos Képzési Jegyzékben szereplő gépjárművezetői szakmunkás végzettséggel.

Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tehergépkocsi-vezetők: minimálbér vagy garantált bérminimum?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector