Startlaphoz Csatlakozz!

Egy évtized alatt 4 ezer fővel csökken a számuk

2025-re az ország felében nem lesz háziorvos

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 23. hétfő, 07:07

Napokon át lázas, muszáj elmennie a háziorvoshoz? Nem lesz ez olyan egyszerű! Az orvoshiány miatt csak kétnaponta rendel a doki, és akkor is több körzetből várja a betegek rohamait. Így vagy egy napig ücsörög a rendelőben, vagy házilag kúrálhatja magát – írja a Blikk.

   Ma még túlzásnak tűnik mindez, de 2025-re megszokott lehet. Egy döbbenetes jóslat szerint tíz év múlva 4,65 millió embernek, azaz a lakosság közel felének nem lesz megfelelő alapellátása. Az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának (Emmi) munkaanyaga azzal számol, hogy egy évtized alatt 4 ezer fővel csökken a háziorvosok száma. A jelenlegi nagyjából 6500 praxis így 2025-re még 800 fiatal háziorvos munkába állása esetén is 3300-ra apad.
 
  – Már most 230 praxis tartósan betöltetlen, így 300 ezer embernek nincs megfelelő alapellátása. Ha a tendencia nem változik, ez 2025-ra a tizenötszörösére nőhet – számolgatott dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke. – A szakemberhiány már veszélyezteti a betegbiztonságot, az elvándorlás és a kiöregedés ezt fokozni fogja – vélekedett.
 
  A helyzet az egészségügy többi területén sem rózsásabb. Itthon csak 240 orvos jut 100 ezer lakosra, míg Csehországban 367, Ausztriában 480. A szakmában dolgozók szerint az egészségügyet jelenleg csak az menti meg az összeomlástól, hogy a megmaradt orvosok és nővérek kétszer, háromszor annyit dolgoznak, mint ideális lenne.
 


   A felmérésben megkérdezték az orvosokat és a betegeket, mennyire tartják biztonságosnak a legutóbbi kezelést. A válaszadók 1-től (legrosszabb) 5-ig (legjobb) osztályozhattak. Mint látható: az orvosok kritikusabbak. Náluk 15 százalék értékelte egyesre a biztonságot, 27 százalék pedig csak elégségest adott.
– A helyzet drámai. Senki sem akarná, hogy 40 óra munka után egy remegő kezű orvos vegyen tőle vért – érzékeltette Dénes. Szélsőséges esetben még a beteg élete is veszélybe kerülhet a rossz feltételek miatt. Név nélkül nyilatkozó egészségügyi dolgozók szerint nem ritka, hogy egy 40 ágyas osztályon 12 órán keresztül egy nővér ápolja a betegeket. Az orvoshiány miatt előfordul, hogy egy bőrgyógyásznak, reumatológusnak a sürgősségi osztályon kell helytállnia, az intenzív osztályon pedig megfelelő képesítés nélküli orvosnak kell ellátnia a feladatokat. Ezért menekülnek az orvosok: 2004-ben még csak 504-en kerestek külföldön állást, 2013-ban már 1950-en.
 


   A térképen látható, a környező országokban 100 ezer lakosra hány orvos jut. Hazánk a sereghajtók között van
– Mindezt a páciensek gyakran nem is látják. Ők annyit vesznek ebből észre, hogy türelmetlen volt a nővér, kevés időt szánt rá az orvos – mutatott rá dr. Kárpáthi Keve belgyógyász. Pedig éppen az egészségügyi dolgozók látják leginkább a rendszer gyenge pontjait. Az orvosok 42 százaléka szerint a legutóbbi kezeléskor a betegek egyáltalán vagy nem voltak biztonságban a rossz munkakörülmények miatt. A pácienseknek viszont csak 19 százaléka érezte ezt.
 


  Az Emmi azt írta: új alapokra kívánják helyezni a fekvőbeteg-ellátó rendszert.

  – A Rezidens Támogatási Program révén eddig több mint 2500 fiatal szakorvost és szakgyógyszerészt sikerült itthon tartani – közölte az Emmi. – A 2012-ben és 2013-ban végrehajtott béremelés 90 ezer egészségügyi dolgozót érintett. Egy rezidens összesen 75 820 Ft, egy kezdő szakorvos 105 820 Ft béremelésben részesült – emelték ki.
 
Forrás: Blikk

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 2025-re az ország felében nem lesz háziorvos.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector