Startlaphoz Csatlakozz!

A munkajogász válaszol

Terhesség: felmondási védelem és munkaadói gyakorlat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 23. hétfő, 08:13

Sok kismama nem tudja, mikor és hogyan jelentse be a munkaadónak, hogy babát vár. Nem mindenhol fogadják ugyanis kitörő örömmel, hogy egy munkatársra már csak pár hónapig számíthatnak. Kinek jár felmondási védelem és hogyan lehet azt elveszíteni? – olvasható a babaszoba.hu oldalán.

   A kismamát felmondási védelem illeti meg a várandósság, a szülési szabadság, valamint aa gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság ideje alatt. Ezeken túl azokat a nőket is védi a törvény, akik lombikprogramban vesznek részt, az alatt az idő alatt (vagy ahogy a jogszabály fogalmaz: legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap alatt) nem mondhat fel a munkaadó.
„A felmondási védelem azt jelenti, hogy a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyt. Ebből pedig az következik, hogy azonnali hatályú felmondással - vagyis amikor a munkavállaló próbaidő alatt áll, netán lényeges kötelezettségszegést követ el - élhet a munkáltató, tehát elküldheti a munkavállalót.” - teszi tisztába a tudnivalókat Dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász.

  A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben az anya, vagy a gyermekét egyedül nevelő apa, szülési vagy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot nem vesz igénybe, akkor kikerül a felmondási tilalom alól, azaz a jogviszonya megszüntethető felmondással. Ilyen esetben az elbocsátáshoz a klasszikus magyarázatok is megfelelnek. „Elegendő indokul szolgálhat a munkáltató részéről, hogy nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja” - fogalmaz a szakember.
 
  Dr. Hajdu-Dudás Mária tapasztalatai szerint a munkáltatók sok esetben akkor járnak el jogellenesen, amikor a munkavállaló bejelenti, hogy babát vár. Ha próbaidő alatt áll a munkavállaló, azonnali hatállyal elbocsátják annak ellenére, hogy a munkáltató az intézkedései során köteles megtartani az egyenlő bánásmód elvét, tehát nem tehet indokolatlan megkülönböztetést a munkavállaló neme, egészségi állapota, családi állapota, fogyatékossága, meggyőződése, vagy bármely egyéb helyzete vagy tulajdonsága tekintetében, ellenkező esetben a munkavállaló az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhat.

   Ilyen esetben a munkavállalónak elegendő valószínűsítenie az érdeksérelmet, (tehát kismama esetén azt, hogy a neme és anyasága miatt következhetett be a megkülönböztetés). Ilyenkor a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy nem emiatt szüntette meg a munkaviszonyát, hanem azt a munka jellege vagy természete indokolta, és intézkedése arányos és jogszerű volt.

   „A másik gyakori megoldás, hogy a fizetés nélküli szabadság lejártát követően nem akarják tovább foglalkoztatni a kismamát, időközben általában határozatlan időre felvesznek valakit, és mindenképpen a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését kívánják kierőszakolni gyakorlatilag 0 forinttal” - meséli a munkajogász, hozzátéve, hogy az ilyen problémákból eredő jogviták száma viszonylag magas, de a tapasztalata szerint ezek ritkán jutnak el a bírósáig, többnyire peren kívüli megállapodással sikerül rendezni őket.
 
Forrás: babaszoba.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Terhesség: felmondási védelem és munkaadói gyakorlat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector