Startlaphoz Csatlakozz!

A jogi oldal

Vasárnapi boltzár: sokrétű hatás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 23. hétfő, 08:45

Számos hatása van a vasárnapi zárva tartásnak: nem pusztán a vásárolni vágyó fogyasztókat érinti, de hat a munkapiacra, s még az ingatlanpiacra is. A Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédi iroda sajtóbeszélgetésén a szakértők a jog oldaláról közelítették meg a sokakat érintő változást a munkajog.hu oldalán olvasható cikkben.

  Hatályos a  kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény, amint azt már maguk a fogyasztók is megtapasztalhatták.
 
  Illetve tapasztalhatják maguk a dolgozók is, amennyiben olyan üzletben dolgoznak, amely a törvény hatálya alá esik. Nekik április elsejétől dupla vasárnapi pótlék jár egy utolsó pillanatban benyújtott és elfogadott javaslat szerint, míg mondjuk egy világörökségi területen működő – s ezért nem a törvény hatálya alá tartozó – kollégájának viszont továbbra is csak a jelenlegi, 50 százalékos pótlék jár.
 
  Dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje egy kérdésre elmondta: ez a jogszabálymódosítás véleménye szerint nem támadható meg sikerrel az Alkotmánybíróság előtt diszkriminációra való hivatkozással. Az nem diszkrimináció, hogy egy adott pótlék a dolgozók egy objektíven meghatározott csoportjának jár csak, a vasárnapi pótlék jelenleg sem jár minden vasárnap dolgozónak.
 
  A dupla vasárnapi pótlék, illetve a hosszabb nyitva tartás következtében növekvő délutáni műszakpótlékos munkaórák száma várhatóan nem ellensúlyozza majd a kieső vasárnapi pótlékot, a bérszínvonal csökken majd – vélte az ügyvéd.
 
   Dr. Illés István, a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje a vasárnapi zárva tartás kapcsán ingatlanjogi kérdésekre  hívta föl a figyelmet. A nyitvatartási szabályok változása ugyanis a szerződéskötéskori állapothoz képest kedvezőtlenebb helyzetbe hozhatja a bérlőt az árbevétel csökkenésén keresztül. Ilyenkor a bérbevevő a bérleti díj leszállítását kérheti, s ha a felek nem tudnak megegyezni, bíróságtól is lehet kérni a szerződés módosítását. Kivételt képez, ha a tulajdonos olyan önkormányzat, amely rendeletben szabályozza a bérleti díjat. Ilyen esetben ugyanis a díjat jogszabály határozza meg. Ha az önkormányzat a díjat nem rendeletben rögzíti, akkor ilyenkor is lehetséges bírósághoz fordulni – magyarázta az ügyvéd.
 
  Az új Ptk. a 2014. március 15-ét követően kötött szerződések esetében - de a korábbi bírói gyakorlattal egyezően - azt is megköveteli, hogy a körülményváltozás a szerződéskötéskor ne legyen előrelátható, ne a bérlő idézze elő, és ne tartozzon a bérlő rendes üzleti kockázata körébe. Emellett az is feltétel, hogy lényeges érdeksérelem történjék.
 
   Az a bírói mérlegelés körébe tartozik majd, hogy a rendes üzleti kockázat körébe tartozik a nyitva tartás hatósági változtatása, illetve, hogy lényeges változás  történt-e a bérlőre nézve – mondta az ügyvéd. Dr. Szűcs László arra figyelmeztetett: perbeli bizonyítást csak tényekre lehet alapítani, megtörtént dolgokra. Így azonnal pereket indítani nem érdemes a bérbevevőknek, látni kell egy hosszabb időszakot ahhoz, hogy az árbevételcsökkenést be lehessen mutatni a bíróságon.
 
  Dr. Firniksz Judit ügyvéd szerint nem tisztázott még, hogy a nem üzletben folytatott kiskereskedelmi tevékenységekre - így az e-kereskedelemre, csomagküldő kereskedelemre, üzleten kívüli kereskedelemre - milyen elvárások vonatkoznak. Például nem lehet értelmezni a webshopnál – mint egy kérdésre elmondta – a 200 négyzetméter alatti alapterülethez kapcsolódó kedvezményt. Lehetetlen megmondani, mennyi egy webshopnak az alapterülete, boltot fizikai értelemben nem is kötelesek a webshopok fenntartani – mondta.

Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi boltzár: sokrétű hatás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector