Startlaphoz Csatlakozz!

Hétvégén dolgoztak, hogy ne menjen a munka  atanulás rovására

Diákmunkások százaival szúrt ki a kormány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 23. hétfő, 11:23

Hiába hosszabbítja meg sok bolt a hétköznapi nyitva tartását, a diákok főleg hétvégén érnek rá, különösen, ha nem akarják, hogy a munka a tanulás rovására menjen. Eddig sok száz diák dolgozott vasárnaponként az üzletekben, nekik a kötelező zárva tartás miatt most más munka után kell nézniük. A vasárnap kiesésével a diákszövetkezetek is rosszul járhatnak – írja az Orio.

   A pénztárban diák áll, az árut diák tölti, a vevőszolgálaton diák foglalkozik a vevőkkel: aki vásárolt már hipermarketben, tudja, hogy a feladatok jelentős részét diákmunkások végzik. Ennek egyszerű oka van, a diákok után jóval kevesebb béren felüli költséget kell fizetni. A Műisz diákszövetkezet honlapján található számítás szerint 100 ezer forintos havi nettóval kalkulálva több mint 50 ezer forintot takaríthat meg egy cég, ha felnőtt munkaerő helyett diákkal dolgoztat szövetkezeten keresztül.
 
Hétköznap tovább lesz nyitva
 
   A boltok kötelező vasárnapi zárva tartásával szemben felhozott egyik kritika az volt, hogy elbocsátásokhoz vezet, hiszen ha egy teljes nap kiesik, akkor kevesebb óraszámot kell teljesíteni, amihez kevesebb munkavállaló is elég. A kormány erre azt válaszolta, hogy a vasárnapi forgalom eloszlik a többi napon, ezért nem kell kirúgni senkit. Sok kereskedelmi cég valóban bejelentette már a boltzár bevezetése előtt, hogy nem tervez elbocsátásokat, a hét többi napján meghosszabbítja a nyitva tartását.
 
Hétköznap nem tud dolgozni
 
   Diákmunkát ma csak aktív nappali tagozatos fiatal vállalhat. Ez ideális esetben azt jelenti, hogy a diák hétköznapokon nappal iskolában van, ha úgy akar dolgozni, hogy az ne menjen nagyon a tanulás rovására, maradnak az éjszakák és a hétvégék. Aki eddig vasárnaponként a kereskedelemben dolgozott, az most próbálhat más állás után nézni. A hétvégi lehetőségek korlátozottak, hétköznap pedig sok diák csak a tanulás kárára tud munkát vállalni.
 
Több a munka, mint a diák
 
   Egyelőre több a munkalehetőség, mint a diákmunkás, hiába esnek ki a vasárnapi munkahelykínálatból a kereskedelmi cégek. Amelyik diák munkát akar találni, az tud, mondta el az Origónak Bor Katalin, a Mind-Diák szövetkezet vezetője. Egyébként egyetlen vasárnap 3-400 diákjuk dolgozott eddig boltokban, a diákmunkásokat főleg árufeltöltőnek, pénztárosnak és ügyfélszolgálatosnak közvetítik ki ezekhez a cégekhez.
 
Összességében is csökkent
 
  A PannonWorks diákszövetkezetnél 150-200 diák munkáját érintheti a vasárnapi boltzár, tudtuk meg Várdai László értékesítési vezérigazgató-helyettestől. Péntekre és szombatra az eddiginél több diákmunkást kérnek a kereskedelmi cégek, de mivel vasárnapra szinte csak tőlük kaptak megrendeléseket, ez a nap lényegében lenullázódott. Az éjszakákra is kevesebb megrendelés érkezik. Ráadásul a kereskedelmi cégek a hét többi napjára eső túlmunkát igyekeznek saját dolgozókkal megoldani, akiknek a vasárnap kiesése miatt amúgy is óraszámuk szabadult fel, ezért összességében is csökkentek a diákszövetkezet megrendelései.
Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a vasárnapi pótlék a diákoknak is jár, hívta fel a figyelmünket a vezérigazgató-helyettes. Még ha egy diák tudja is pótolni más napon a kieső vasárnapot, a pótlékot elveszti.
 
Lehet, hogy nem lesz változás
 
  A Meló-Diák Universitas szövetkezet a nagy áruházláncok szinte mindegyikével szerződésben áll, nyilatkozta az Origónak Marosi Zoltán vállalkozási és marketingigazgató. Arról nem vezetnek nyilvántartást, hogy hány diákjuk dolgozott vasárnaponként kereskedelmi cégnél, de az igazgató becslése szerint éves szinten több száz fiatalról van szó. Van olyan áruház, amelyik péntekre, szombatra és hétfőre nagyobb létszámot kér, vasárnap előtt a hétvégi roham, utána a kiürült készletek feltöltése miatt. Az igazgató szerint egyelőre nem látszik, milyen mértékű lehet a diákmunka csökkenése, az is lehetséges, hogy éves szinten nem lesz változás.
 
Sok száz diákot érint
 
Ha csak ezt a három szövetkezetet nézzük, a vasárnapi boltzárral érintett diákok száma az ezret közelíti. És akkor még nem beszéltünk a többi szövetkezetről. A sok száz diák életében és pénzügyeiben biztosan komoly változást jelent a vasárnapi zárva tartás. A helyzet pedig csak rosszabb lesz nyáron, amikor megsokszorozódik a munkát kereső diákok száma.
 
Van, akit nem érint
 
  A diákszövetkezetek működésére is hatással lehet a vasárnapi zárva tartás, bár egyelőre jórészt ők sem látják, mennyire. Az általunk megkérdezettek közül a Műisz szövetkezet volt az egyetlen, amelyik biztosan megúszta a változtatást. Nekik jelenleg nincs szerződésük olyan céggel, amit a boltzár érint, mondta Másody Szabolcs marketingvezető.
 
Újra kellett számolni
 
  Ezzel szemben a teljes éves növekedést újra kellett számolni a PannonWorks szövetkezetnél a vasárnapi boltzár miatt, tájékoztatott Várdai László. 10-15 olyan céggel állnak szerződésben, amelyet érint a változás, ezért bevételkieséssel számolnak.
 
Valamennyire kompenzálni fogja
 
  A Mind-Diák körülbelül 20 érintett céggel áll szerződésben. A szövetkezet árbevételét biztosan érinti majd a változtatás, mondta Bor Katalin, bár a többi napon megnőtt igények valamennyire kompenzálhatják a vasárnapi boltzár miatti kieséseket. A szövetkezetnek ráadásul nem csak kereskedelmi cégekkel vannak szerződései.
 
Nehezebb lesz megszervezni
 
  A vasárnap kiesésével nemcsak az érintett diákmunkásoknak lesz nehezebb megszervezniük az életüket, de a diákszövetkezeteknek is, állítja Marosi Zoltán a Meló-Diáktól: „Természetesen a diákok hétvégén érnek rá jobban, így talán valamivel nehezebb lesz megszervezni a vasárnapi és a szombati napon kívüli igényeket.”

Forrás: Origo

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Diákmunkások százaival szúrt ki a kormány.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector