Startlaphoz Csatlakozz!

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának jelentése

Több a munkavédelmi szabálytalanság

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 23. hétfő, 16:21

Az ellenőrzött munkáltatók 82,8%-ánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot 2014-ben, ez az arány kicsit magasabb a 2013-as 81,6%-os adatnál – áll a  Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának jelentésében, amely a munkavédelmi hatóság tavalyi ellenőrzési tapasztalatairól készült.

  A legtöbb intézkedést a „Botlás- elesés és elcsúszás veszély” miatt hozták a felügyelők (az
összes intézkedés 7,2%-a)  áll a jelentsében. A második legtöbb intézkedést (7,1 %) a „Munkavédelmi ismeretek hiánya” miatt hozták a felügyelők.


  A „Veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos
szabályok megszegése” miatt a felügyelők az összes intézkedés 4,8%-át hozták.
 
Súlyos jogsértések
 
  A súlyos jogsértések között továbbra is jellemző a magasban végzett munkáknál a megfelelő leesés elleni kollektív műszaki védelem kialakításának hiánya, a leesés elleni védelemül szolgáló egyéni védőeszköz munkáltató általi biztosításának, vagy a munkavállalórészéről történő használatának elmulasztása  - olvasható a jelentésben.
 
  Közműépítési földmunkáknál sok esetben elmarad a dúcolás, miközben a közúti járműforgalomközvetlenül a munkagödör mellett halad, megnövelve ezzel a föld beomlásának veszélyét.
 
  Villamos berendezések esetében a közvetlen illetve közvetett érintés elleni védelemmel kapcsolatos hiányosság a leggyakoribb veszélyeztetés. A villamos berendezések védőburkolatainak nem megfelelő rögzítése, a villamos vezetékek mechanikai hatás elleni védelmének elmulasztása rendszeresen ismétlődő probléma.
 
  A feldolgozó ipar, gépipar, illetve a mezőgazdaság területén használt gépek, berendezésekesetében továbbra is gyakran fordulnak elő súlyos balesetek a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve azok használatának kiiktatása, elmulasztása miatt.
 
   A gépkezelői jogosultság hiányában (nem megfelelő képesítés miatt) történő munkavégzés legtöbbször az anyagmozgatással, raktározással kapcsolatban merült fel, (emelőgépek, targoncák jogosulatlan használata).


Munkabalesetek
 
   Tavaly  193 – közúti baleseti eseményeket is tartalmazó – súlyos munkabaleseti eseményt jelentettek a területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségekre, a bejelentett esetekből azonban 16 esetben törlést kezdeményeztek.


   A 177 bejelentett súlyos munkabaleset közül 84 halálos, 49 életveszélyes, 31 súlyos csonkolásos, valamint 13 egyéb súlyos baleseti esemény volt. A munkabalesetek nagy részében még folyamatban van közigazgatási eljárás, sok esetben még nem készült el a munkabaleseti jegyzőkönyv, így a bejelentett és a később feldolgozott munkabaleseti adatok a vizsgálatok
eredményétől függően eltérhetnek.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több a munkavédelmi szabálytalanság.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector