Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

A túlórák jogszerű lecsúsztatása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 26. csütörtök, 10:20

A túlórák „lecsúsztatására” a Munka törvénykönyve alapján is van lehetőség, cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehet ezt a jogszabályokat betartva megtenni – írja a munkajog.hu.

  Az Mt. általános szabálya a munkavállalók rendkívüli munkavégzésének (túlórájának) ellentételezése az, hogy a munkavállalókat a rendkívüli munkavégzés idejére időarányos alapbérük mellett bérpótlék is megilleti. Ettől eltérően azonban – akár a felek megállapodása, akár kollektív szerződés, vagy jogszabály – előírhatja, hogy a munkavállalók számára bérpótlék helyett szabadidő jár.
 
  Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló által teljesített rendkívüli munkavégzés idejének megfelelő szabadidőt kell biztosítani a munkavállalónak, amely szabadidőre az alapbére arányos része jár. Azaz, ha a munkavállaló minden nap 08.00-16.00-ig dolgozik, de hétfőn 18.00-ig bent kellett maradnia, akkor számára a szabadidő kiadható úgy is, hogy kedden már 14.00-kor vége a munkájának, „lecsúsztatja” a hétfői plusz két órát. Ekkor azonban az munkavállalót mind a hétfői plusz két órára, mind a kedden lecsúsztatott két órára megilleti alapbére időarányos része. Így, feltételezve, hogy a hét többi napja a munkaidő-beosztás szerint alakul, a munkavállalót hétfőn 10 órára, keddtől péntekig pedig 8-8 órára járó alapbér illeti meg. Az a gyakorlat, amely szerint a munkáltató ilyen esetekben sem bérpótlékot nem fizet, sem a szabadidő nem számol el, azaz a munkavállaló ugyanannyi munkabért kap, mintha minden nap 8 órát dolgozott volna, nem felel meg a jogszabályi előírásoknak.
 
   Amennyiben a rendkívüli munkavégzésre pihenőnapon kerül sor, a 100%-os bérpótlék fizetése helyett a munkavállaló számára másik pihenőnapot kell biztosítani, és a rendkívüli munkavégzés idejére 50% bérpótlékot kell elszámolni.
 
   Ahogyan a fentiekből kitűnik, a munkáltató számára a rendkívüli munkavégzésért nyújtott szabadidő költsége minden esetben magasabb, mintha ugyanerre az időre bérpótlékot fizetne, hiszen az 50% bérpótlékot ugyanannyi időre fizetett alapbérrel – vagy másik pihenőnap biztosításával – tudja „kiváltani”. Így látszólag – pénzügyi oldalról – a szabály alkalmazásának nincsen realitása.  Használatát indokolhatja azonban – a munkavállaló érdekek szem előtt tartása mellett – olyan helyzet, amikor a munkáltatónál, például a rendelési állomány időszakos visszaesése miatt állásidő keletkezne. Ilyen esetben ugyanis a kiadott fizetett szabadidővel éppen az állásidőt lehet kiváltani, amelyre a munkavállalót mindenképpen megilletné a díjazás. Ezt az alkalmazási módot nagyban segíti, hogy a felek megállapodása alapján a szabadidő kiadására akár a tárgyévet követő év végéig is sor kerülhet.
 
   A „csúsztatás” másik alkalmazási lehetősége az, amikor valójában nem is a munkavállaló rendkívüli munkavégzésének ellentételezésére kerül sor, hanem a munkaidő-beosztás módosítására.
 
  Főszabály szerint a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást négy nappal korábban – előre nem látható körülmény miatt – módosíthatja. Azaz, hétfőn a munkavállaló pénteki beosztása még módosítható. Minden, később közölt, egyoldalú módosítás azonban rendkívüli munkavégzést/állásidőt generál.
 
   Ez a szabály azonban csak a munkáltató által közölt egyoldalú módosításokra vonatkozik, és nem korlátozza a feleket abban, hogy a munkavállaló kérésére, a munkaidő-beosztást közös megegyezéssel, mindenféle határidőtől mentesen, módosítsák.
 
 Így például elképzelhető, hogy a munkavállaló hirtelen adódó elfoglaltsága miatt szeretne egy szabadnapot, amelyet később dolgozna le, akár egy, akár több részletben. Ilyen esetben – a munkavállaló kérésére – a felek megállapodása alapján a munkavállaló munkaidő-beosztása módosítható, akár a módosítással érintett munkanapon is, egészen a munkaidő kezdetéig, anélkül, hogy ebből rendkívüli munkavégzés, vagy állásidő keletkezne. Tekintettel arra, hogy ilyen megállapodásra kizárólag a munkavállaló érdekében kerülhet sor, a megállapodást célszerű írásba foglalni, és abban a munkavállalónak megjelölni a módosítás indokát legalább olyan mélységben, hogy abból kitűnjön, hogy arra az ő javára kerül sor.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A túlórák jogszerű lecsúsztatása .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector