Startlaphoz Csatlakozz!

Orbán Gábor:

Látótávolságban van az egy számjegyű szja biztosan

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 26. csütörtök, 14:32

 Kiemelt jelentőségű a foglalkoztatás szempontjából, hogy tovább csökkenjenek a munkát terhelő adók, az egy számjegyű szja biztosan látótávolságban van – mondta a Kossuth Rádióban Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár. Az NGM tisztségviselője a gazdasági növekedés idei várható mértékéről is beszélt a 180 perc című műsorban.

  A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) jelenleg úgy látják, a legvalószínűbb, hogy a magyar gazdasági növekedés idén 2,8-2,9 százalék körül alakul – mondta a 180 percben Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, aki azt sem zárja ki, hogy a bővülés mértéke eléri a 3 százalékot.

   Emlékeztetett rá, hogy az NGM múlt szeptemberben még csak 2,5 százalékra becsülte a 2015-re várható eredményt. A módosítás oka, hogy az adatok széles köre támasztja alá a bővülés meglétét, tehát nem arról van szó – amit tavaly egyesek kritikus hangon megjegyeztek –, hogy sok az egyszeri pozitív tétel. Ezzel szemben a gazdaság növekedése nagyon széles bázison alapul, ami megfigyelhető a munkapiac, a beruházások, az építőipar és a kiskereskedelmi áruforgalom számait, valamint más adatokat tekintve is.

  Az államtitkár szerint a legnagyobb meglepetés, illetve pozitív elmozdulás a fogyasztásban, a lakáspiacon és talán az uniós pénzek felhasználásának hatékonyságában történt. Tavaly tavasszal vagy akár csak fél évvel ezelőtt például még senki nem mert mérget venni arra, hogy 2014-ben valóban bekövetkezett a lakáspiaci fordulat. Ma már azonban az adatok – így az építőipari statisztikák vagy az árak alakulása – azt tanúsítják, hogy a fordulat bekövetkezett. Ez hihetetlenül fontos a beruházások szempontjából, amelyek közül leginkább az ingatlanpiaci szegmens hiányzott az elmúlt hét-nyolc évben. Orbán Gábor szerint az építők ma már látnak perspektívát a lakáspiaci folyamatokban, ezért mernek beruházni – tette hozzá.

  Orbán Gábor szerint a fogyasztásról is elmondható, hogy a korábban gondoltnál erősebb lábakon áll, amiben idén nagyon sokat segít a banki elszámoltatás, valamint az olaj és így az üzemanyag árának csökkenése. Ezeknek köszönhetően több marad az emberek zsebében, valamint a reálbérek is szépen alakulnak, aminek kapcsán az államtitkár megjegyezte, hogy az utóbbi időben nem volt infláció.
 
  Az NGM tisztségviselője azt is megemlítette, hogy a hitelfelvételt illetően továbbra is óvatosak az emberek, ami nem is baj, hogy így van. Hangoztatta, amellett, hogy élénknek mondható a fogyasztás is, a magyarországi növekedés egyensúlyi pályán van. Annak oka, hogy a lakossági kölcsönfelvétel nem futott fel, az, hogy az elmúlt tíz évben a bankrendszer túlhitelezte a gazdaságot, amihez részben szabályozási problémák vezettek. A fogyasztás bővülését tehát a vagyoni helyzet javulása, az egyre több munkahely, a növekvő jövedelmek teszik lehetővé. Az emberek nem olyan pénzt költenek el, ami nem is volt – fogalmazta meg.

   Arra a riporteri kérdésre, hogy a gazdasági növekedés eredményeként látótávolságban van-e az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése vagy egy számjegyű személyi jövedelemadó (szja), Orbán Gábor azt válaszolta, utóbbi esetében mindenképpen igen a válasz. Az egy számjegyű szja biztosan látótávolságban van, de egy évnél azért tovább kell tekinteni. Hangoztatta, a munkát terhelő adók jelentősen csökkentek az elmúlt öt évben, de még nem eléggé. A költségvetési mozgástér nem tette lehetővé, hogy ezek az adók tovább csökkenjenek, márpedig ez törekvés a foglalkoztatás szempontjából ez kiemelt jelentőségű.  Ezen az úton tovább kell haladni – fogalmazta meg.

  Az áfáról Orbán Gábor azt mondta, arról már kevésbé van meggyőződve, hogy a csökkentés közvetlen növekedési hatása ebben az esetben is pozitív lehet. Hozzátette: az biztos, hogy az áfacsalás részben azért elterjedt, mert magas az áfakulcs, de ez ellen a tapasztalatok szerint az online pénztárgépekkel és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerrel (ekáer) „nagyon jól fel lehet venni a kesztyűt”.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Látótávolságban van az egy számjegyű szja biztosan .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector