Startlaphoz Csatlakozz!

Orvosok Napja lesz március 30-án

Egy átlagos orvos ma mintegy heti 70 órát dolgozik

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 27. péntek, 10:12

Egy átlagos orvos ma mintegy heti 70 órát dolgozik ügyelettel, utazással együtt, két-három munkahely között ingázva. A világon számtalan ügynek, szakmának ünneplik már a napját. Ezek a megemlékezések a társadalmi megbecsülés fokmérőjét is jelentik, s egy rövid ideig az adott témára, területre irányítják a nagyközönség figyelmét. Tekintettel a szakma kiemelt fontosságára meglepő, hogy mindezidáig az orvosi hivatásnak nem volt saját napja Magyarországon. Mostantól már van - ismertette a felhívást a Weborvos.

   Hazánk a világ hatodik országaként indítja útjára az Orvosok Napja hagyományát, és 2015. március 30-án már itthon is megemlékezünk gyógyítóinkról. Ezen a napon a páciensek megköszönik orvosaik munkáját, és apró gesztusokkal fejezik ki elismerésüket Indiától az Egyesült Államokig, ahol már 1990 óta megrendezik az eseményt. Míg egyes országokban szegfűvel, kitűzőkkel, képeslapokkal emlékeznek, a szervezők itthon a közösségi média segítségével szeretnék meghonosítani ezt a napot, s kifejezni a páciensek kollektív köszönetét. A a kezdeményezést bevezető YouTube videó mellett köszönetét bárki kinyilváníthatja a legkésőbb március 30-án elinduló www.orvosoknapja.com oldalon, illetve a Facebookon.
 
   Magyarországon különösen időszerű az Orvosok Napjának elindítása, mivel a Magyar Orvosi Kamara kutatása szerint a hazai orvostársadalom egészségügyi állapota rosszabb, leterheltsége pedig nagyobb az teljes lakosság statisztikai átlagánál. Egy átlagos orvos ma mintegy heti 70 órát dolgozik ügyelettel, utazással együtt, gyakran kettő vagy három munkahely között ingázva.
 
  A lakossághoz képest az orvosok körében jóval gyakoribb a magas vérnyomás, egyharmaduknál jelentkezik, de pusztít a stressz okozta rák, és jelentősek a mozgásszervi és az emésztőszervi betegségek is. A nem megfelelő anyagi helyzet és a túlterheltség miatt az orvosok 17 százaléka tervezi, hogy a következő egy-két éven belül külföldön folytatja a hivatását, ami azt jelentheti, hogy további 5 ezer orvos kerülhet ki a magyar ellátórendszerből.
 
   Ha ezt a folyamatot nem is tudja megállítani, de mindenképpen a minimális tisztelet kifejeződéseként fogja fel ez a napot az ötletgazda Straub Fanni. „Egy apró emberi gesztussal szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a betegeket és az orvosokat, s egy pillanatra mosolyt csalni orvosaink arcára. Célunk, hogy az orvosok újra hétköznapi hőseink legyenek, és legalább ezen a napon kiemelt figyelmet és tiszteletet kapjanak tőlünk. Kérjük, hogy mindenki, aki teheti, ezen a napon lepje meg szeretett orvosát valamilyen figyelmességgel, és március 30-ától keresse fel a www.orvosoknapja.com weboldalt, hogy kifejezze pozitív érzéseit", mondja Straub Fanni.
 
Forrás: weborvos.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egy átlagos orvos ma mintegy heti 70 órát dolgozik.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector