Startlaphoz Csatlakozz!

Kevés olyan vállalat van, ahol mozgásra ösztönzik az alkalmazottakat

Csak a munkavállalók fele sportol rendszeresen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 27. péntek, 11:49

Bár minden ötödik munkavállaló szenved mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban, csak 50%-uk sportol hetente, derül ki a Profession.hu felméréséből. A leggyakrabban a saját tulajdonú céggel rendelkezők, illetve a 29 év alattiak végeznek testmozgást, és csak kevés olyan vállalat van, ahol mozgásra ösztönzik a munkavállalókat.

  Életünk nagy részét a munkahelyen töltjük, így rendkívül meghatározó, hogy munkáltatónk miként vélekedik a sportolásról. A Profession.hu 3000 internetező bevonásával vizsgálta, hogy egy átlagos munkanap végeztével milyen gyakran fordítanak időt testmozgásra a munkavállalók, és mely demográfiai adatok befolyásolják a sportolás rendszerességét, illetve típusait.

  A megkérdezettek mindössze 50 százaléka végez rendszeresen valamilyen testmozgást: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében 17 százalékponttal magasabb a sportolók aránya, mint a fizikai munkát végzőknél. Leggyakrabban a saját tulajdonú cégnél dolgozók sportolnak (59%). Lakóhelyüket tekintve a fővárosiak vezetnek a mozgásban: a sportoló budapesti lakosok aránya több mint 5%-kal meghaladja a vidéki városokban élőkét. Szembetűnő, hogy az átlaggal összehasonlítva a 18-29 éves korosztály körében jóval népszerűbb a testmozgás, hiszen a felmérés szerint minden második fiatal felnőtt edz vagy fut.

A munkavállaló nem ösztönöz

  A válaszadóknak mindössze tizede számolt be valamilyen munkahelyi, mozgást ösztönző rendszerről. Leginkább a nagyobb méretű, 100 főnél több alkalmazottal rendelkező cégek (20%) támogatják célzottan a sportolást leggyakrabban SZÉP-kártyával (43%), illetve edzőtermi bérlettel (25%). Érdekes, hogy ennek ellenére a válaszadók mindössze egyharmada jelentené ki egyértelműen, hogy munkahelyi kötelezettségei akadályoznák a sportolásban. Ugyanennyien vannak, akik számára a munkahelyükön, vagy annak közelében is biztosított valamilyen mozgáslehetőség.

Sok munkavállaló beteg

  Az elhízás (20% azok körében, akik szenvedtek valamilyen egészségkárosodást) fölényesen vezeti az mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodások listáját, amely a magas vérnyomással (20%) és gerincbántalmakkal (18%) együtt igen sok dolgozónak okoz problémát. Bár sokaknak a fárasztó munkanap végeztével már nincs energiájuk edzeni, azonban az egészségtelen táplálkozás és a mozgás hiánya a dolgozók irodai teljesítményét is jelentősen befolyásolja. Remélhetőleg a jövőben minél többen illesztik be heti rendjükbe a testmozgást, amire a nyár közeledtével egyre több lehetőségünk lesz.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csak a munkavállalók fele sportol rendszeresen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector