Startlaphoz Csatlakozz!

Nem túl hatékonyak a munkában

A váltott műszak is alvászavart okozhat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 27. péntek, 13:35

Nappal alig tudják nyitva tartani a szemüket, és nem túl hatékonyak a munkában. Éjjel pedig csak forgolódnak az ágyban. A váltott műszakban dolgozók számára nem ismeretlen a probléma, de hasonló alvászavartól szenvednek azok is, akik hosszú repülőutakat tesznek meg.

   A magyar felnőtt lakosság közel fele küzd valamilyen alvászavarral élete során, de már minden tizedik gyermek is rosszul alszik. A nem pihentető alvás az egész napra hatással van, sőt hosszú távon befolyásolja a keringési- és anyagcsere-rendszert is.
 
  Insomniáról beszélünk, ha valaki nem tud elaludni vagy visszaaludni olyankor, amikor lehetősége lenne az alvásra. Ez a leggyakoribb alvászavar, ami a magyar lakosság nagyjából egyharmadát érinti. A tíz leggyakoribb orvosi panasz egyike a rosszul alvás, amelynek gyakorisága nőtt az elmúlt tíz évben. Az álmatlanságot többnyire környezeti ártalomra lehet visszavezetni. A jelen kultúránk gondolkodása is sokat rontott a helyzeten, hiszen sokáig elfogadott volt az a szemlélet, hogy „tegyünk dolgokat az alvásunk rovására".
 
   Az alvás egyik szabályzója elsősorban a napi ritmus. A munkavállalók nagy része váltott műszakban dolgozik vagy meglehetősen rendszertelenül. Az alvás mindig nagyon egyéni, az alvásgörbe mikrostruktúrája alapján az ember úgy azonosítható be, mint az ujjlenyomata alapján. Így is hívják: alvási ujjlenyomat.
Hallgassa meg!
 
  Vannak bagoly-típusú emberek és pacsirták. Az előbbiek a teljesítőképességük legjavát tudják késő délután, este nyújtani, automatikusan sokáig vannak fent. A pacsirták pedig ennek fordítottjai. Szociális jetlag-ről beszélhetünk, amikor az ember két időzónában él: a saját belső genetikai órája és a munkája miatti napirendje nincs összhangban. Fontos megjegyezni, hogy az emberiség 70-75 százaléka úgynevezett rugalmas kronotípusú, környezeti igények mentén változik, hogy reggeli vagy esti preferenciájú. Van egy harminc százalék, aki viszont rugalmatlan.
 
  A pszicho-fiziológiai insomnia esetén az alvászavart az életmód váltja ki. Az álmatlanság okozója lehet a stressz, a mozgás hiánya is. Az insomniát kérdőívvel lehet szűrni és alvásnaplóval pontosítani. Komoly terápiás segédeszközök érhetők már el mobiltelefonos applikációkon is.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A váltott műszak is alvászavart okozhat .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector