Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

A kétszeres értékelés tilalma

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 27. péntek, 16:10

Társaságunk vegyes bérrendszert alkalmaz (idő + teljesítménybér). Amennyiben egy munkavállaló egy adott hónapban nem felel meg a teljesítménybér-követelménynek (pl. azért, mert megszeg valamilyen munkakörére vonatkozó előírást, amellyel kárt is okoz), ez esetben a teljesítménybér az adott hónapban nem jár részére.) Kérdésünk az alábbi: amennyiben ezen kötelességszegés több alkalommal is előfordul, és emiatt a munkáltató a sorozatos kötelességszegéseket tolerálni már nem tudja, és meg kívánja szüntetni a munkavállaló munkaviszonyát, nem ütközik-e a kétszeres értékelés tilalmába, ha ugyanazon magatartás miatt a munkavállaló teljesítménybérben sem részesül, ráadásul figyelmeztetést is kap (vagy többszöri előfordulás esetén rendes felmondással megszüntetésre is kerül a munkavállaló munkaviszonya.) A munkajog.hu szakértője megválaszolta a kérdést.

   A kétszeres értékelés tilalma szerint a munkáltató nem élhet hátrányos jogkövetkezménnyel olyan ok miatt, amelyet a munkaviszony megszüntetésének indokaként is megjelöl [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 56. § (4) bekezdés]. Döntenie kell tehát, hogy a munkavállalót elbocsátja, vagy például megelégszik azzal, hogy alapbérét két hónapra 20%-kal csökkenti. Ismétlődő kötelezettségszegésnél természetesen nem akadálya a munkaviszony megszüntetésének, hogy egy korábbi elkövetésnél a munkavállaló már kapott „fegyelmi büntetést”.
 
   Annak sincs akadálya, hogy a munkáltató azonos kötelezettségszegésért egyszerre több fegyelmi szankciót alkalmazzon, például egy juttatás elvonása mellett figyelmeztetést is.
 
  A jelen esetben a kérdés az, hogy a teljesítménybér elvonása az Mt. 56. § szerinti hátrányos jogkövetkezménynek minősül-e. Ha igen, akkor annak alkalmazása mellett – a kétszeres értékelés tilalma miatt – a munkaviszony megszüntetésére nem kerülhet sor.
 
  E kérdés megítélése nem egyértelmű. Az egyik lehetséges álláspont szerint ez is fegyelmi büntetésnek minősül, hiszen egyértelműen a munkavállaló vétkes kötelezettségszegése miatt alkalmazott vagyoni hátrányról van szó. A másik értelmezés szerint, nem tartozik ide, ha olyan juttatás megvonásáról van szó, amely a munkáltató egyoldalú döntésén alapul. Például, az időbérként adott alapbéren felül, egyoldalú szabályzat, utasítás alapján kapja a teljesítmény alapú juttatást a munkavállaló.
 
  Egy korábbi esetben a bíróság abból indult ki, hogy a munkáltató a megállapítás önkéntességére tekintettel meghatározhatott olyan feltételeket, amelyek bekövetkezése esetén egy adott díjazást nem folyósít. Ha pedig ezek a jogszerű feltételek bekövetkeztek, a bért a fegyelmi büntetésekre vonatkozó szabályokra tekintet nélkül csökkenthette vagy megvonhatta.
 
   Ugyanakkor a bíróság azt is hozzátette, hogy a visszavonás feltételeit konkrétan és csak a munkaviszonnyal összefüggésben lehet meghatározni (BH1997. 371) Azaz, ha a teljesítménybér a munkáltató egyoldalú intézkedésén alapul, akkor azt az utóbbi értelmezés alapján a munkáltató az Mt. 56. §-ában foglalt korlátokra tekintet nélkül megvonhatja. A hátrányos jogkövetkezmények alkalmazására vonatkozó hatályos szabályok kapcsán azonban még nincs kialakult bírói gyakorlat.

Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kétszeres értékelés tilalma.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector