Startlaphoz Csatlakozz!

A vasárnapi munkavégzés tilalma

Hatályba lépett a munka törvénykönyvének módosítása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 27. péntek, 17:17

 Már most vasárnap sem nyithatnak ki  a benzinkutak területén működő olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytatók sem, miután a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent és azóta hatályba is lépett az erről szóló törvénymódosítás.

    A jogszabály szerint azokra az üzemanyagtöltő állomások területén működő üzletekre is vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma, amelyek nem értékesítenek üzemanyagot.

    Szintén kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősül a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során az az üzlet, amely kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytat.

    Ugyancsak hatályba lépett a munka törvénykönyvének módosítása, amely szerint vasárnapra rendes munkaidő a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

    A módosítás meghatározza azokat az eseteket, amikor a munkavállalóknak vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár, illetve meghatározza, hogy a munkavállalókat munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.

    A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként.
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hatályba lépett a munka törvénykönyvének módosítása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector