Startlaphoz Csatlakozz!

Lesöpörték az asztalról a civilek népszavazási kérdéseit

A közmunkásokra is a Munka törvénykönyve vonatkozhatna

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 31. kedd, 11:37

A március 15-i demonstráción jelentették be civil szervezetek, hogy „rendszerbontó" népszavazást kezdeményeznek, és mindjárt kihirdették a 19 kérdést is. Ezek közül hetet tűzött napirendre a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn, ám a testület igen szőrösszívűnek bizonyult, mert egyet sem tartott referendumra bocsáthatónak. A múlt héten a bizottság ugyancsak hét kérdésről döntött, de mindössze kettőt engedett át – írja a Népszabadság.

   A civilek szeretnék megakadályozni, hogy a Várnegyedbe költözzék a miniszterelnök hivatala, de az NVB szerint ez nem parlamenti hatáskör, így erről nem lehet népszavazást tartani. Ugyanezen okból utasították el a január 1-jétől fizetős útszakaszok ismét ingyenessé tételére vonatkozó kezdeményezést is. A testület szerint ugyancsak nem az Országgyűlés dolga, hogy határozat elfogadásával kötelezze a kormányt az Európai Ügyészség létrehozásának támogatására.
 
   Az egykori állambiztonsági szolgálatok aktáinak nyilvánossága kapcsán az NVB leszögezte: az alaptörvény meghatározza, hogy mi a nyilvános adat, és e tárgykörben alkotmánybírósági határozat is született, így ezt a kérdést is elutasították. A paksi bővítés iratainak nyilvánossága kapcsán arra hivatkoztak, hogy a referendum nemzetközi szerződést érintene, ami tilos, míg a zöldenergia hasznosításának törvénybe foglalására vonatkozó kérdést úgy ítélték meg, hogy arról jelenleg is másféltucatnyi jogszabály rendelkezik. Azt a felvetést pedig, hogy a közmunkásokra is a munka törvénykönyve vonatkozzék, azzal hárították el, hogy a kérdés nem egyértelmű. Korábban az NVB úgy határozott, hogy népszavazásra bocsátható az a kezdeményezés, amely szerint a tankötelezettség a tanuló 18. életévének betöltéséig tartson, és a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához fizetendő kötelező hozzájárulás eltörléséről is lehet referendumot tartani. A fontosabb ügyek viszont elbuktak. Így nem dönthet a nép például arról, hogy közpénzből megvalósuló beruházást ne lehessen kivonni a közbeszerzésre vonatkozó szabályok alól, és a dohánytermékek árusításának, illetve a látvány-csapatsportok támogatásának feltételeiről sem lehet szavazni.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közmunkásokra is a Munka törvénykönyve vonatkozhatna.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector