Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

A dolgozók havonta legfeljebb két vasárnapra oszthatók be

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 31. kedd, 12:00

 Április elsejétől a kiskereskedelemben vasárnap is dolgozók 50 helyett 100 százalékos bérpótlékra jogosultak, és havonta legfeljebb két vasárnapra oszthatók be. A munkajog.hu cikkében a vasárnapi nyitva tartási tilalom alól mentesülő üzletek körét és az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat mutatjuk be.

  Április elsejétől módosul a Munka törvénykönyve: ekkortól a kiskereskedelmi tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára vasárnapi munkavégzés esetén száz százalékos bérpótlékot ír elő a jogszabály az eddigi 50 százalék helyett. További változás még, hogy egy naptári hónapban legfeljebb két vasárnap lehet csak munkavégzést előírni a dolgozóknak.
 
  A törvényjavaslat indokolása szerint az MT megváltoztatása összhangban áll a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmával, amelynek célja az ott dolgozók kiszolgáltatottságának csökkentése.
 
  A kereskedelemben dolgozók fizetése szempontjából kérdés, hogy a dupla vasárnapi pótlék és a hét többi napján a hosszabb nyitva tartás következtében növekvő délutáni műszakpótlék ellensúlyozza-e a kieső vasárnapi pótlékot.
 
Mikor dolgozhatnak vasárnap?
 
  A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényben kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek.
 
  További kivételt jelent, hogy
  • a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat azokban
  • kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között nyitva lehetnek
  • az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig tarthatnak nyitva
  • a sportlétesítményekben lévő boltok a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.
 
   A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban folyó kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem. A tilalom nem vonatkozik továbbá a kereskedelmi jellegű turisztikai és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem.
 
  Kikerültek viszont a minap a kivételek közül a világörökségi területeken működő üzletek; így nem fordulhat elő, hogy egy világörökségi területen működő boltban 50 százalékos bérpótlékért, egy máshol működő üzletben pedig 100 százalékos bérpótlékért dolgozzanak munkavállalók.
 
Lehetnek még kivételek
 
  A további mentességet szabályozó kormányrendelet kimondja, hogy az elfogadott eljárási rend alapján kizárólag akkor lehet majd a későbbiekben az önkormányzathoz fordulni mentességért, ha ennek feltételeit egy újabb döntéssel a kabinet meghatározza.
 
  A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény ugyanis felhatalmazást ad a kormánynak, hogy az adott település, településrész sajátosságaira, különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire tekintettel az üzletek eltérő nyitva tartása engedélyezésének részletes feltételrendszerét és a mérlegelés szempontjait, továbbá az eljárás részletes szabályait rendeletben megállapítsa.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A dolgozók havonta legfeljebb két vasárnapra oszthatók be .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector