Startlaphoz Csatlakozz!

A nettó bevándorlás 50 ezerrel nőtt

A Bank of England kormányzója szerint nem a bevándorlók rontják a brit termelékenységet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 15. péntek, 08:01

A nagy-britanniai bérszínvonalat és a brit gazdaság termelékenységét nem a bevándorlók rontják - mondta csütörtökön a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója.

    Mark Carney a BBC rádió politikai magazinműsorában kijelentette: az elmúlt két évben a korábbi időszak átlagánál 300 ezerrel több idősebb, 50-es, 60-as éveiben járó brit állampolgár maradt aktív szereplője a brit munkapiacnak. Emellett a brit munkavállalók által ledolgozott munkaórák száma is nőtt; ez átszámítva további 200-300 ezer munkavállaló munkapiaci jelenlétének felel meg, vagyis csak ez a két tényező több mint félmillió plusz aktív munkapiaci szereplőt jelent a korábbi évekhez viszonyítva.

    Az elmúlt két évben ugyanakkor a nettó bevándorlás ennek mindössze a tizedével, 50 ezerrel nőtt - hangsúlyozta.

    A Bank of England kanadai vezetőjét - aki két éve áll a brit jegybank élén - azzal összefüggésben kérdezték, hogy a brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb éves összesítése szerint jelenleg több mint 4 millió külföldi, köztük 1,95 millió külföldi EU-állampolgár dolgozik Nagy-Britanniában, és az utóbbiak közül 942 ezren érkeztek az Európai Unióba 2004-ben felvett közép- és kelet-európai tagországokból.

    A konzervatív brit sajtóban megjelent elemzések szerint ez a rendszerint alacsony bérekért dolgozó munkaerőtömeg a fő oka annak, hogy a brit vállalati szektor nem hajt végre olyan mértékű termelékenységjavító beruházást, mint más nyugati EU-gazdaságok vállalatai.

    Carney a csütörtöki BBC-műsorban azonban kifejtette: az a jellemző folyamat, hogy a bevándorlók - bár érkezésük után valóban gyakran nem a képzettségüknek megfelelő, így alacsonyabb bérezésű munkát végeznek - idővel „elindulnak felfelé”, és eljutnak arra a szintre, amely már megfelel szakképesítésüknek.

    Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem javul a brit gazdaság termelékenysége, a Bank of England kormányzója azt mondta, hogy ez még a pénzügyi válság és az abból eredő recesszió, elsősorban a recessziós évek alatt felhalmozódott kapacitásfelesleg öröksége. A brit gazdaság robusztus növekedése és a munkanélküliség ezzel járó ütemes csökkenése azonban most már kezdi eltüntetni ezt a kapacitástöbbletet, és ebben a helyzetben a további gazdasági növekedés már csak a termelékenység növelésével, vagyis a beruházások felfuttatásával lehetséges - tette hozzá.

    A brit statisztikai hivatal éppen e héten ismertetett adatai szerint több mint négy évtizede nem mért szintre emelkedett a foglalkoztatottsági ráta Nagy-Britanniában, a munkanélküliség pedig hét éve nem volt olyan alacsony, mint most.

    Az ONS kimutatása szerint a márciussal zárult három hónapban átlagosan 5,5 százalékos volt a bejegyzett állástalanok aránya - ez 2008 nyara óta a legalacsonyabb -, a munkaképes korú lakosságon belül pedig 73,5 százalékos a foglalkoztatottság.

    Nagy-Britanniában soha nem mértek ilyen magas foglalkoztatottsági rátát azóta, hogy a statisztikai hivatal 1971-ben elkezdte ennek a mutatónak a rendszeres közlését.

    A Bank of England azonban e héten közzétett új inflációs jelentésében számottevően rontotta a brit gazdaság idei és jövő évi növekedésére adott előrejelzését, elsősorban éppen azzal az indokkal, hogy az új munkahelyek közül nagyon sok nem igényel magas szintű szakképesítést, és kevéssé termelékeny.

    A brit jegybank 2015-re és 2016-ra eddig egyaránt 2,9 százalékos növekedést várt a brit gazdaságban, de e prognózisokat 2,5, illetve 2,6 százalékra vette vissza.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Bank of England kormányzója szerint nem a bevándorlók rontják a brit termelékenységet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector