Startlaphoz Csatlakozz!

Emberhiánnyal küzdenek

Közmunka: közel kétszáz üres álláshely van Pécsett

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 17. vasárnap, 17:01

Napjában 600-700 közfoglalkoztatott, a közbeszédben tévesen csak közmunkásnak nevezett ember dolgozik Pécsen, de a források 850 fő alkalmazását is lehetővé tennék. A dolgozókat koordinálók kampányt indítanak, hogy többen jelentkezzenek, ugyanis irodai és szakmai vonalon is el lehet helyezkedni – olvasható a pecsma.hu oldalán.

  Megfordult Pécsen az a korábbi tendencia, miszerint annyi a közmunkás a városban, hogy alig lehet nekik feladatot találni. Újabban ugyanis emberhiánnyal küzd a közfoglalkoztatottakat irányító Pécsi Városgondozási Nkft.
 
  Havonta több tucatnyian esnek ki a rendszerből, Akiket sikerült felkészíteni az elsődleges munkaerő piaci megmérettetésre és így már találnak maguknak állást más foglalkoztatónál is a cég szerint. Emiatt még mintegy 200 ember munkáját tudnák finanszírozni, ráadásul azt ígérik, mindenkit a képesség és végzettség alapján igyekeznek alkalmazni.
 
  Sárkány Béla, a társaság ügyvezetője azt mondta lapunknak, bárki jelentkezhet náluk, aki igazolja, hogy munkanélküli, már az első ilyen napon csatlakozhat hozzájuk. Az utcára ároktakarításra, hulladékgyűjtésre, seprésre általában csak a 4-8 általánossal rendelkezőket viszik ki, az érettségivel vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők irodai feladatokat kapnak a legtöbb esetben vagy munkavezetők lesznek, míg a szakmával rendelkezőket igyekszünk a saját végzettségüknek megfelelően alkalmazni. Nagyon fontos számunkra, hogy a dolgozók jól érezzék magukat, tudatosodjon bennük, hogy fontos és hasznos a munkájuk Pécsnek. - Sokan azt gondolják, hogy csak az utcán dolgoznak a közfoglalkoztatottak, ezzel szemben ők újítanak fel sok önkormányzati bérlakást, de más önkormányzati tulajdonú ingatlanok építésében, szépítésében is részt vesznek. Új, önálló tevékenységként jelent meg az árkok megerősítésére szolgáló betonlapok gyártása is. Dolgos festőkre, kőműves szakmunkásokra, de a koordinálást segítő irodai munkatársakra is folyamatos az igényünk – mondja Sárkány.
 
  Amit kínálnak, nem sok, de végzettségtől függően a havi bér bruttó 79 ezer forinttól 111 ezer forintig terjedhet, ami gyerekszámtól függően akár nettó jövedelem is lehet. A kereset nagyban függ, hogy milyen végzettséggel rendelkezik, s hogy alkalmas-e és vállalja-e a munkavezetői feladatokat.
 
  Jó hívószó lehet, hogy a munkakörülmények javítása mellett folyamatosan cserélik le az elhasználódott kéziszerszámokat, munkaruhákat, és látják el a szakmunkásokat a hatékonyabb munkavégzéshez szükséges gépi berendezésekkel.  Aki beáll, napi nyolcórás munkára készülhet, de a társaság rugalmas: egy-egy állásinterjú kapcsán felmentést ad, azaz a közmunka mellett sincs akadálya az álláskeresésnek Sárkány állítása szerint.
 
  Mivel érzékelhetően több munkaerőre van szükség, Sárkányék arra készülnek, hogy a közmunka előnyeit kihangsúlyozó kiadványt kezdenek el terjeszteni, magyarán reklámozni fogják a lehetőséget, ha már maguktól nem mennek hozzájuk az emberek.
 
  Sárkány Béla kérdésünkre arra is válaszolt, ami sok olvasónk szemét csípi folyamatosan. A leggyakoribb felvetés ugyanis az utcán dolgozó közmunkásokkal szemben, hogy sokan dolgoznak egy-egy helyszínen, ráadásul aprólékos munkával szedegetik a gyomokat a járdák repedéseiből, a térkövek fúgái közül.
 
  Megkérdeztük, miért nem gyomirtózzák például az egyes területeket, s seprik össze pár nappal később az elszáradt kórókat, s miért tömörülnek egy-egy helyszínre.
 
  Sárkány Béla azt mondta lapunknak, a dolgozók irányítása, ellenőrzése munkavezetőkön keresztül csoportosan történik, ezért találkozhatunk az utcán egy-egy területen dolgozó nagyobb létszámú emberrel.
 
  A gyomirtó használatával kapcsolatban a jogszabályok tiltják közterületen az egészségre egyébként káros gyomirtó szerek használatát, emellett ha tövestől tépik ki a gazokat, akkor nehezebben jelenik meg a növény ugyanott.
 
  A gyülekezés kapcsán elmondta: éppen az emberhiányuk miatt kevés a brigádvezetőjük, így esetenként 20 fő is jut egy felügyelőre, akinek lehetőség szerint mindenkit szemmel kell tartania többek között a balesetek elkerülése végett.
 
  Sárkány Béla egyébként azt mondta, egyre kevesebbszer találkoznak szemrehányásokkal, sőt: egyre többen egy jó szóval, egy pohár hideg vízzel vagy egy szelet süteménnyel fejezik ki hálájukat, amit szívesen vesznek embereik.

Forrás: pecsma.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunka: közel kétszáz üres álláshely van Pécsett.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector