Startlaphoz Csatlakozz!

Nem éri meg kinyitnunk

Már az éttermek is bezárnak vasárnap

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 19. kedd, 10:17

Vitába keveredtek bérbeadójukkal egyes bevásárlóközpontokban működő vállalkozások. A hét utolsó napján is üzemelő vendéglátóhelyek forgalma jelentősen visszaesett a plázákban, azonban az üzemeltetők nem szívesen engednek a szerződésben foglalt költségekből – jelezték lapunknak vendéglátós körökből.

  Szombatonként nincs okunk panaszra, azonban a vasárnapi zárva tartás miatt a hét utolsó napján már nem éri meg kinyitnunk, annyira érezhető, hogy a vásárlók elkerülik a nagy üzletházakat – jelezte a Napi Gazdaságnak egy fővárosi plázákban kávézókat, éttermet üzemeltető vállalkozó. Mint mondta, az eddig megszokott látogatottságnak a töredékét érzékelik vasárnaponként, emiatt több bérlővel összefogva azt kérték a bevásárlóközpont üzemeltetőjétől, hogy a felmerült  veszteségekkel arányosan csökkentse a fizetendő bérleti díjakat, illetve a közös költségeket. Azonban a bérbeadók kevésbé rugalmasak, arra hivatkoznak, hogy a szerződésben foglalt összegtől nem áll módjukban eltérni. Mint mondta, a mozival nem rendelkező, kihalt bevásárlóközpontokban már több vendéglátós döntött úgy, hogy vasárnaponként mégsem tart nyitva, mert egyelőre úgy tűnik, eredménytelenül keresik a közös nevezőt a plázák üzemeltetőivel.
 
  – A bérbeadók és bérlők szerződésben rögzítik a feltételeket, illetve a díjakat, amely iratok tartalmát harmadik fél részére nem adhatják ki. Emiatt nincs információnk arról, hogy házanként jelenleg mennyi a bérleti díj és a közös költség mértéke, és arról sem tudunk felvilágosítást adni, hogy a felmerülő problémákat az egyes üzletközpontok hogyan kezelik, illetve milyen lehetőségeik vannak a szerződésmódosításra – mondta kérdésünkre a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) főtitkára.
 
  Balatoni Judit hangsúlyozta: még nagyon kevés idő telt el a vasárnapi boltzár bevetése óta, így azt még nem lehet megállapítani, hogy a forgalom heti, illetve havi szinten hogyan alakult az egyes bérlőknél. – Az természetes, hogy a vasárnapi forgalom csökkent, a házak látogatottsága is visszaesett, de ennek az üzletmenetre gyakorolt hatásait még nem lehet megmondani – jelezte a főtitkár. Mint mondta, a nyitvatartási korlátozást tartalmazó törvény márciusi bevezetése óta eltelt hétvégék vagy ünnepnapok még nem adnak hiteles képet a rendelkezés hatásairól, a szakértők szerint ugyanis legalább három, de inkább tizenkét hónapnak kell eltelnie, hogy elemezni lehessen a megváltozott fogyasztói szokásokat és a forgalom átrendeződését a plázákban.
 
   A szövetség statisztikái szerint például a május elsejei hosszú hétvégét megelőző vasárnapon, április 26-án a vidéken jegyzett 83 nagyobb létesítmény több mint háromezer üzletének egytizede sem nyitott ki, ezek 85-90 százaléka vendéglátó-ipari egység, kávézó. Budapesten ezen a napon a 39, ötezer négyzetméter feletti bevásárlóközpont 4500 egységéből csupán 733 volt nyitva. Április utolsó vasárnapján a mozival rendelkező házakban a szokásos, átlagos vasárnapi látogatottság 40-45 százalékát érték el. Az MBSZ főtitkára megjegyezte: élesen szétvált a mozival rendelkező és az enélküli plázák útja. Ugyanakkor mindkét típusra jellemző volt, hogy a nyitva tartó bérlemények forgalma a korábbiakhoz képest minimális volt vasárnaponként. Így a még kitartó vendéglátó-ipari egységek, illetve a mozival nem rendelkező központok is a zárva tartás mellett dönthetnek a jövőben.

Forrás: Napi Gazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Már az éttermek is bezárnak vasárnap.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector