Startlaphoz Csatlakozz!

Egy gyár,a mely dolgozói kedvében jár

Halastó és piknikező hely a gyár mellett, a legjobb női munkahely

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 13. szombat, 13:20

Nem mindennapi módon igyekszik dolgozói kedvében járni a Tutti Kft.: a gyár mellett horgászhatnak a dolgozók, amit kifognak, az övék. Abban sem szokványos a cég, hogy a vezetők fele nő, és ugyanannyit keresnek, mint a férfiak, és megoldják, ha a szülés után visszatérő kismama csak reggel 9-re tud beérni, vagy heti 2-3 nap vállal munkát. A cég termékeivel gyakorlatilag minden élelmiszerboltban találkozhat. Már a rendszerváltás előtt indult a vállalkozás – írja a HVG.

  Gyakorlatilag akármelyik élelmiszerboltba megy vásárolni, legyen az hipermarket vagy egy kis közért, szinte biztosan több olyan terméket láthat a polcokon, amelyet egy bizonyos magyar cég készít – de lehet, hogy ez nem tudatosult önben. Kapucsínóport, instant vagy jeges kávét, tej-, puding- , teaport, forró csokit, kakaót, de még kókuszreszeléket és vitamintablettát is gyárt a Tutti Kft. És nemcsak ilyen névvel látja ezeket az árukat, magyar és külföldi élelmiszerláncoknak saját márkás termékeket is előállít. Ha az ön munkahelyén van italautomata, könnyen lehet, hogy akkor is találkozik naponta a cég termékeivel, ugyanis az ezen gépekben használt italporokat – kávé, kapucsínó, tejeskávé, forrócsoki – is készítenek. De a fő profiljuk mégis a fagylaltpor, ez tette igazán naggyá a céget.
 
  A minap egyik fagylaltjukkal rangos díjat nyertek. Az Év Fagylaltja versenyen (amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezett, s immár 17. alkalommal rendezték meg) az ipari besorolású versenyzők (alapanyaggyártók, -forgalmazók) közül a Tutti Élelmiszeripari Kft. sós-diós karamell fagylaltja nyerte el az aranyérmet a szabadon választott fagylaltok kategóriájában – dicsekszik a honlapján a cég. De ez nem kiugrás, az elmúlt bő tíz évben tízszer kerültek fel a dobogóra ezen a versenyen (ötször nyertek is).
 
Felfuttatta az ÁFÉSZ, de saját vállalkozásba fogott
 
 A Tutti Kft. nagyon messziről indult, egyike azoknak a cégeknek, amelyek még a rendszerváltás előtt fogantak, túlélték az átmenetet a szocializmusból a piacgazdaságba, az uniós csatlakozás utáni piacátrendeződést, a 2008-2009-es gazdasági világválságot. És még kevesebben vannak, akiknél az alapító áll még mindig a cég élén – immáron 29 éve.
 
  Prohászka Ottó vegyészmérnökként és tanári diplomával a zsebében, mondhatni, vakvágányon indult el, a győri Rába Vagon- és Gépgyárnál kezdett dolgozni, de rövid idő után váltott, a győri ÁFÉSZ-nál pedig már jó helyre került. Időközben újabb – élelmiszer-technológus szakmérnöki – diplomát szerzett, ennek nagy hasznát vette. „Örömmel vettem észre, hogy a kémia tudományait az élelmiszer-technológia kevésbé alkalmazza, nincs igazán birtokában azoknak az információknak, amelyekkel további eredményeket lehetne elérni. Belevetettem magam a technológiai fejlesztésekbe és a kutatásba.” A nyolcvanas évekre már több szabadalma is volt, ezek közül az egyik a fagylaltpor gyártástechnológiájával kapcsolatos, aminek az eredménye az lett, hogy az addig igen silány színvonalú fagylaltkínálat minősége nagyban javult.
 
  Az ő vállalkozói gondolkodásának és szabadalmainak tudja be Prohászka, hogy az ÁFÉSZ gyorsan szárnyra kapott. De rájött, hogy ennél többre vágyik: ötleteit és szabadalmaztatott eljárásait saját vállalkozásában akarta hasznosítani. Ezért lett a szövetkezetből előbb gazdasági munkaközösség (gmk), majd kisszövetkezet, a rendszerváltás után pedig megalakult a Tutti Kft. Az első termékük, a fagylaltpor annyira sikeres volt, hogy minden évben megduplázták a forgalmukat. A sikert az is segítette, hogy akkoriban az állami vállalatok voltak a konkurens cégek, ami nagyon kényelmes volt, hiszen a versenyre teljesen alkalmatlanok voltak. „Egyszerűen sokkal gyorsabbak, jobbak voltunk mindenben. Míg nálunk egy fejlesztés néhány hét alatt lezajlott, az állami vállalatoknál néha egy évig is eltartott.”
 
  A cég legyűrte az akadályokat, amelyből, a cégvezető elmondása szerint akadt szép számmal. A 80-as években minden héten megjelent valamelyik hatóság, mert maszeknak számított a cég. A rendszerváltás után nehezítette a vállalat helyzetét a tisztességtelenné vált piaci környezet, az, hogy egyesek a privatizáció során olcsón jutottak cégekhez. Aztán jött az uniós csatlakozás és átalakult a teljes élelmiszerpiac, megjelentek az európai versenytársak, a multik, sok magyar vállalat megszűnt, míg másokat nemzetközi cégek vásároltak fel. A kétezres évek második felében a gazdasági válsággal kellett megküzdeni. „Most a legfontosabb kihívás, hogy az exportpiacot növeljük. A közel-keleten vannak komoly partnereink, egyebek között Szaúd-Arábiába is szállítunk, ahol a vallás komoly étkezési szabályokat határoz meg. Meg kellett tanulnunk egy teljesen más kultúrában viselkedni, tárgyalni, hogy piacképesek legyünk.” A cégnél közel százan dolgoznak, és tavaly 4,7 milliárd forintos forgalmat generáltak, bő 600 milliós adózott profitot értek el.
 
Halastó és piknikező hely a gyár mellett, a legjobb női munkahely
 
 A cégek általában figyelmet fordítanak arra, hogy a jó munkaerőt megtartsák. Prohászkáéknál nem mindennapi módon igyekeznek jó munkahelyi légkört teremteni. A cégnek otthont adó épület mellett például halastó is van, ahol a dolgozók szabadon horgászhatnak. Ez utóbbit minden évben több száz kiló élő hallal töltik fel. De van teniszpálya és piknikező terület – ahol akár a halat meg is süthetik az alkalmazottak.
 
  De a környezet csak egy dolog. Ennél fontosabb, hogy az alkalmazottak össze tudják egyeztetni a munkájukat a magánélettel, és ez nem üres szólam a Tuttinál. A cégvezető maga is három gyerek édesapja, tudja, milyen elvárásoknak kell valakinek otthon is megfelelnie. A kismamáknak teljes rugalmasságot biztosítanak a munkába való visszatéréskor. „Mindenki maga dönti el, mennyit szeretne otthon lenni a gyerekkel. Ha visszajön dolgozni és csak reggel 9-kor tud kezdeni, megoldjuk. De azt is, ha valaki csak hat órában vagy csak heti két-három napot dolgozna.” Nem lehet véletlen, hogy a cég egy éve elnyerte a „Legjobb Női Munkahely” címet. A munkatársak fele nő és nagyjából ez az arány a vezetők között is. A cégvezető szerint az az alap, hogy ugyanazon munkáért ugyanaz a bér jár, és mindenkit kizárólag a teljesítménye alapján értékelnek. A Tutti Kft. tavaly üzleti etikai díjat kapott. Prohászka szerint sajnos ma azért jár etikai díj, aminek természetesnek kellene lennie: hogy egy cég nem csal adót, nem trükközik az áfával és távol tartja magát a korrupciótól. „Tisztában vagyok azzal, hogy gyorsan is meg lehet gazdagodni, de én nem ezt az utat akartam járni, és ezzel a munkatársaim is tisztában vannak.”
 
Felnőni tudni kell
 
 A Tutti és vele együtt a vezetője is végigment azokon a fázisokon, amelyeken keresztül egy kisvállalkozásból mára nagyobb méretű kkv-vá vált. Sokan elbuknak, mert a vállalkozások jelentős része képtelen kinőni magát, ami legtöbbször a cégvezető hibája. „Engem az idő folyamatosan alakított. 29 éve, ha cukros zsákot kellett emelni, azt csináltam, ha keverőgépet kellett tölteni, akkor azt. Éveken keresztül ültem én a laboratóriumban, de aztán elértük azt a méretet, amikor váltanom kellett. Fel kellett adnom azt az elvet, hogy minden egyes mozdulatot felügyeljek. Persze mindezt nem volt könnyű elengedni, de ez volt a cég érdeke. Ma sincs olyan ember, aki nálam többet tudna a cégről, de ma már „csak” a döntéseket hozom meg. És persze mindig meghallgatom a kollégákat, sőt fel is hatalmazom őket, hogy ha valamivel nem értenek egyet, kérdezzék meg, komolyan gondoltam-e. Ilyenkor alszom rá egyet és nem probléma számomra beismerni, ha valamit rosszul gondoltam.” De a mai napig hallgat az ösztöneire is. „Ha nehéz döntés előtt állok, hallgatok az ösztöneimre és a józan paraszti eszemre is. És általában az a legjobb megoldás, ami hajnali kettő és három között egyszer csak beugrik.”
 
  Most két új kihívás előtt áll a kft. Az egyik az exportpiac bővítése, a másik – ami pedig inkább vezetői feladat – az utód megtalálása. Bár a cégvezető mindhárom gyereke a Tuttinál dolgozik, nem biztos, hogy közülük lesz valaki majd a leendő cégvezető. „Az szinte biztos, hogy az utódom esetében nem olyan vezetőre van szükség, mint én voltam. A cégalapítók általában polihisztorok, mindenhez értenek. Én is csináltam a mindent, amit kellett.  De egy ekkora vállalkozásban már nem polihisztorra van szükség. Hogy erre most valamelyik gyerekem lesz-e a legalkalmasabb, azt nem tudom megmondani, de ha ez egy 'külsős' lesz, az sem probléma.”
 
Forrás: HVG
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Halastó és piknikező hely a gyár mellett, a legjobb női munkahely.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector