Startlaphoz Csatlakozz!

Egyre jobban válogatnak

A fővárosban akár ezer forintos órabérért is dolgozhatnak a diákok nyáron

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 16. kedd, 08:55

Vidéken 6-700, a fővárosban viszont akár ezer forintos órabérért is dolgozhatnak a diákok nyáron. A nyári vakációban a statisztikák szerint egyre több iskolás vállal munkát, bár az egyik diákmunka-közvetítő cég a stábunknak arról számolt be, hogy egyelőre nagyon kevesen keresik őket – olvasható az mno.hu-n.

  Amíg stábunk ott volt, egyetlen diák sem lépett be a Meló-Diák iskolaszövetkezet ajtaján. A marketingigazgató azt mondja, egyre jobban válogatnak a diákok. Inkább olyan területen szeretnének dolgozni, amelyet már szakmai gyakorlatként is elfogadnak. De azért még mindig vonzó számukra az, ha moziban vagy vízközelben dolgozhatnak. Ezek az úgynevezett trendi diákmunkák.
 
  Az órabérekkel azonban sokan nincsenek kibékülve. „Jellemzően vidéken minimálbér körüli kifizetés van, ez 604 forint, amiből még lejön a 16 százalék, itt Budapesten 7-essel kezdődnek az órabérek minimum, 700-750 körül a legalja. Ha szakmai tudás kell, vagy nyelvtudás, akkor az ezer fölötti órabér is kijöhet, de jellemzően 7-800 körüliek az órabérek” – mondta el a Hír TV-nek Marosi Zoltán, a Meló-Diák marketingigazgatója.
 
  Persze nem árt figyelni néhány dologra, mielőtt dolgozni kezdene a diák. „Egy turisztikai idénymunka vagy esetleg egy büfében egy lángossütödében történő munkavégzés esetén sokszor a diák nem is figyel arra, hogy egyáltalán be van-e jelentve, rendelkezik-e munkaszerződéssel, sokszor nem hogy nem olvassa el, sokszor azzal sem törődik, hogy van vagy nincs ilyen dokumentum” – fejtette ki Nyitrai Károly. A munkajogász arra is figyelmeztet, hogy fiatal munkavállalókról van szó, sokszor 18 év alattiak is vállalnak nyári munkát. Márpedig náluk szigorú korlátozások vannak.
 
  A részükre éjszakai munkaidő nem rendelhető el, rendkívüli munkaidőben nem kötelezhetők munkavégzésre és a munkaközi szünet, illetve a két munkanap közötti pihenőidő kapcsán is számukra több pihenőidőt, illetve szünetet kell biztosítani.
 
  Ezt persze a munkáltató nem mindig veszi figyelembe. Sokszor azt sem teszik meg, hogy a munkavégzés napját megelőzően bejelentsék a munkavállalót. Pedig ez már feketefoglalkoztatásnak minősül.

Forrás: mno.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A fővárosban akár ezer forintos órabérért is dolgozhatnak a diákok nyáron.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector