Startlaphoz Csatlakozz!

Nehéz helyzetben az önkormnyzatok

Elkezdték rostálni a segélyre jogosultakat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 16. kedd, 08:36

A szemüveg ára, a temetési költség, a lakás rezsije. A szegényeknek rengeteg segítségre lenne szükségük, a segélyezési rendszer átalakulása miatt helyzetbe hozott települési önkormányzatok azonban mindezt képtelenek megadni, ugyanis nincs elég pénzük. Ezért van, ahol elkezdték rostálni a segélyre jogosultakat, máshol szigorúbb szabályokat vezettek be, vagy éppen megmondják a rászorultaknak, hogy az önkormányzat szerint mire lenne éppen szükségük, és arra adnak pénzt – írja az abcug.hu.

  „Anya, máma még nem ettem” – mondta a tizenéves Armand az édesanyjának, aki épp akkor ért vissza az élelmiszer-segély osztásról. Zsuzsanna egyedül neveli hat gyerekét egy jászsági kisvárosban, mióta a férje meghalt áprilisban. Munkája nincs, a családi pótlékból él, és azokból a segélyekből, amiket az önkormányzattól kap. Illetve kapott, hosszú idő után ugyanis márciustól már nem kapja a lakásfenntartási támogatást.
 
  Márciustól a kormány országos szinten megváltoztatta a segélyezési rendszert. Amit a rászorulók eddig a kormánytól kaptak, azt már nem onnan kapják: megszűnt a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési támogatás, a méltányossági ápolási támogatás, a méltányossági közgyógyellátás, és meg fog szűnni az óvodáztatási támogatás. Helyettük viszont létrejött a települési támogatás, amit a kormány helyett az önkormányzat ad. Ez adott esetben pótolhatja a most megszűnt támogatási formákat, de egyrészt teljes egészében az önkormányzat kénye-kedvén múlik, hogy kinek ad, másrészt az önkormányzatok keze is meg van kötve: kevés ugyanis a pénzük.
 
  Zsuzsannáék havi kilencezer forintot buktak azzal, hogy nem kapják a lakásfenntartási támogatást, pedig abból állták a vízdíjat. “Most majd spórolunk” – mondta Zsuzsanna. Ez nem zavarja annyira, mint a férje több tízezer forintos temetési költsége, amit ugyan megfinanszírozott az önkormányzat, de részletekben vissza kell majd fizetnie. “A települési segély rendkívüli része kismamáknak meg az iskoláztatásra jár, de arra nem, hogy nekem meghalt a férjem” – mondta.
 
Háromezer forint ma már nem pénz
 
  „Nagy bánatunkra jóval kevesebbet tudunk adni” – mondta a segélyekről egy önkormányzati képviselő, aki Besenyszögön felügyeli a segélyosztást. Szerinte a segélyrendszer változása egyértelműen hátrányosan érintette a rászorulókat, a kis települések önkormányzatainak, mint például az övéknek, ugyanis alapból szűkösek voltak a pénzügyi lehetőségeik, most pedig még a segélyezés finanszírozását is a nyakukba varrták.
 
  A kormány ugyan megígérte, hogy a kisebb településeket pénzügyileg ki fogják segíteni, erre a támogatásra ugyanakkor pályázni kell. “Ez idő, aztán amíg elbírálják, az is idő” – mondta a képviselő.
 
  Mivel kevesebb a pénz, ezért rostálniuk kell az embereket. Ezt döntően aszerint végzik, hogy ki az, akinek máshonnan is van bevétele. Például annak, aki közmunkán van, nem adnak, holott a képviselő szerint a közmunkások is rászorulnának.
 
  „Engem meglepett, milyen sok a szegény, és az is, hogy mennyire kevés pénzből élnek” – mondta a képviselő, aki tavaly kezdte az első ciklusát a testületben. Szerinte az ő életükön segély címszó alatt még akkor is alig tudnak könnyíteni, ha adhatnak. “Háromezer forint ma már nem pénz” – magyarázta.
 
  A helyi szegények nem értették a változást, csak azt látták, hogy kevesebbet kapnak. „Mindenki azt hiszi, hogy lenne miből, csak rosszul osztják, pedig nem” – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy már egymásra is mutogatnak, mert a maga baját mindenki súlyosabbnak érzi, mint a másét.
 
Szemüvegre lenne a legnagyobb szükség
 
  „Nagyon meg kell gondolni, hogy kinek tudunk adni” – mondta egy másik jászsági település, Jászkisér szociális bizottságának egyik tagja. Az új szabályoknak megfelelően az önkormányzatoknak saját rendeletet kellett alkotni, amelyben szabályozzák, hogy az adott településen ki, mennyi segélyre jogosult.  Ez jóval szigorúbb lett a korábbihoz képest, Besenyszöghöz hasonlóan ugyanis Jászkiséren is kevés pénz jut a segélyekre: 12 millió forint jut közel ötszáz rászoruló család (a lakosság fele) egész éves ellátására.
 
   A folyamatosan érkező segélyeket, például a lakásfenntartási támogatást eddig egy évre lehetett igényelni, márciustól félévente felülvizsgálják a jogosultságot. A bizottsági tag szerint a méltányossági ápolási díj lényegében megszűnt, holott aki korábban igényelte, az alapból nehezebb helyzetben volt, mert beteg rokonát kellett ellátnia. Az utolsó, akinek adni tudtak, az egy fiatal lány volt, aki az anyukáját gondozta.
 
  Az óvodáztatási támogatás szintén végleg megszűnik, ami a bizottsági tag szerint teljesen logikátlan, hiszen épp idéntől tették kötelezővé az óvodába járást hároméves kortól.
 
  Szerinte a legnagyobb igény a temetési támogatásra és a gyógyászati segédeszközökre, például a szemüvegre lenne a szegények között. Utóbbinak azonban csak a töredékét állja a segély, egy bizonyos dioptria-szám alatt pedig nem lehet OEP-támogatott szemüveget igényelni.
 
  „Az új települési támogatás nagyobb mozgásteret biztosít az önkormányzatnak, csak pénz nincs hozzá” – mondta a bizottsági tag. Ráadásul egy 5-6 emberből álló bizottságnak kell döntenie arról, hogy az ötszáz család tagjai közül kik jogosultak és kik nem az újfajta segélyekre, ehhez pedig szerinte egyszerűen nem elég felkészültek.
 
  Főleg, hogy sokszor tanácsokat is kell adniuk a szegényeknek, akik egyelőre még nem ismerték ki az új rendszert. Például arról, hogy tüzelőt vagy szemüveget igényeljenek inkább, mivel járnak jobban, mire jogosultak. “Szülőként kell viselkednünk” – mondta.
 
Egyedül maradtak a villanyszámlával
 
  Enikőnek tíz gyereke van, férje közmunkás. A minap kaptak egy kétszázezer forintos villanyszámlát. Nem értik, hogyan jött ki, hiszen alig van háztartási gép a lerobbant kis házukban. Enikő bement a hivatalba segítséget kérni, de végül úgy hajtották el, segélyt nem kapott. A lakásfenntartási támogatásuk pedig már csak júniusig él, így azt a pénzt is bukják. Ami van, azt beosztjuk, amit a férjem keres közmunkásként, az pedig megy a tartozásra” – vázolta fel, hogyan próbálnak meg úrrá lenni a több százezres tartozáson.

Forrás: Abcúg

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elkezdték rostálni a segélyre jogosultakat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector