Startlaphoz Csatlakozz!

Napi 8 órás általános teljes napi munkaidő a kiindulási alap

Maximális munkaidő, minimális pihenőidő?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 16. kedd, 11:50

Munkavállalói oldalról gyakran hallható olyasfajta érvelés, hogy a magyar munkavállaló rengeteget dolgozik, többet, mint az uniós társai. Vajon van-e jogszabályban rejlő alapja ennek a vélekedésnek? Ennek kísérel meg jelen a munkajog.hu cikkében utánajárni.
 
  A magyar szabályozás szerint a napi 8 órás általános teljes napi munkaidő a kiindulási alap, amely munkaidő alapvetően a hét öt napjára, hétfőtől péntekig osztható be (általános munkarend). Az egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén is ez a számítási alap. [Mt. 92.§ (1) bek.; 97.§ (2) bek.].
 
  Ehhez képest az elrendelhető munkaidő napi maximuma a 12 óra, amely feletti munkavégzésre a munkavállaló túlóra címén sem kötelezhető. A heti maximum a 48 óra, amelynek munkaidő-keret esetén a keret átlagában kell teljesülnie. Készenléti jellegű munkakörben [Mt. 92.§ (2) bek.] a felek írásbeli megállapodással a napi munkaidőt 24 órára, a heti munkaidőt 72 órára emelhetik.
 
 Megjegyzendő továbbá, hogy a törvény az egy napra minimálisan beosztandó munkaidőt is meghatározza. Ennek mértéke – teljes munkaidős foglalkoztatás esetén – a napi négy óra (Mt. 99.§).
 
  A fenti szabályok kijelölik a beosztható munkaidő kereteit, egyúttal a munkavállalók pihenőidejét is meghatározzák, amely – az általános munkarendből kiindulva – heti két nap, vagy másképpen számolva heti 48 óra. Esetenként a heti 40 órás megszakítás nélküli pihenőidő biztosítására is lehetőséget ad a törvény, amelyet azonban később pótolni kell, olyan módon, hogy átlagosan a heti 48 órás pihenőidő megvalósuljon (Mt. 105.§-106.§).
 
  Csehországban a napi maximum ugyancsak 12 óra, heti viszonylatban azonban maximum 40 órában gondolkoznak, ettől hosszabb heti munkaidő – pl. heti 48 óra – csak kivételesen, például hivatásos sofőrök esetében rendelhető el. Érdekes, hogy a cseh szabályozás az egy napra minimálisan elrendelhető munkaidőre nem tartalmaz kifejezett szabályt.
 
  Csehországban a heti szinten minimálisan biztosítandó pihenőidő mértékét 35 órában határozták meg.
 
  Az ide vonatkozó román szabályozás nagyon hasonló a magyar előírásokhoz. Az egy napra maximálisan elrendelhető munkaidő itt is 12 óra, a heti maximum 48 óra. A minimálisan beosztandó napi munkaidőre azonban itt sincs kifejezett jogszabályi előírás.
 
  A román munkavállalók hetente legalább 2 napot/48 órát pihenhetnek. A munkavállalók pihenését, regenerálódását szolgálja továbbá az a szabály, hogy egy 12 órás műszakot követően legalább 24 óra pihenőidőt kell a munkavállalónak biztosítani.
 
Elrendelhető túlórák maximuma hazánkban és a régióban
 
  Az Mt. szabályai szerint Magyarországon naptári évenként 250 óra túlóra rendelhető el egy munkavállaló számára, amely mérték kollektív szerződésben 300 órára emelhető. A túlórák ellentételezésére alapvetően 50 %-os, illetve pihenőnapi túlóra esetén 100 %-os bérpótlék szolgál, de a felek e helyett megfelelő szabadidő biztosításában is megállapodhatnak.
 
  Csehországban a törvény szerint naptári évenként 150 óra túlóra rendelhető el, amely mérték azonban kollektív szerződésben éves szinten 416 órára emelhető. A túlórák ellentételezése alapvetően itt is bérpótlékkal történik, amelynek mértéke 25 %, illetve pihenőnapra eső túlórák esetén 50 %. A felek ugyanakkor akként is megállapodhatnak (munkaszerződésben, kollektív szerződésben), hogy a túlórákat a munkáltató megfelelő szabadidő biztosításával kompenzálja.
 
 Figyelemreméltó, hogy Romániában a maximálisan elrendelhető túlórák számát a törvény kifejezetten nem rögzíti, a maximálisan elrendelhető napi, heti munkaidő alapján azonban arra a következtetésre lehet jutni, hogy a munkáltató éves szinten 416 óra túlóra elrendelésére jogosult, amely jelentősen meghaladja a magyar mértéket, illetve ilyen jelentős számú túlóra elrendelése Csehországban is csak kollektív szerződés felhatalmazása alapján lehetséges.
 
  Ugyanakkor a túlórák ellentételezése Romániában alapvetően megfelelő szabadidő biztosításával történik, amelyet a túlóra teljesítését követő 60 napon belül kell kiadni. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a túlóra ellentételezése bérpótlékkal történhet, amelynek mértéke legalább az alapbér 75%-ának megfelelő összeg.
 
Mit mutat ehhez képest a nyugat-európai gyakorlat?
 
  A német szabályozás alapvetően abból indul ki, hogy a heti munkaidő a hét hat napjára, hétfőtől szombatig osztható be. Az egy napra beosztható munkaidő maximuma 10 óra, a heti maximum 48 óra. Az egy napra minimálisan elrendelhető munkaidő mértékre itt sincs kifejezett szabályozás, az szabad megállapodás tárgya. Ez a mérték a gyakorlatban átlagosan 3 óra/munkanap.
 
  Németországban a vasárnap pihenőnapnak minősül, ez az a 24 órás időszak, amelyet minimálisan minden munkavállalónak pihenés céljából biztosítani kell.
 
  Az elrendelhető túlórák mértékét a német jog a kelet-európaihoz képest fordított logika szerint közelíti meg. Megállapítható, hogy Németországban a vonatkozó törvény (ArbZG) előírása szerint lényegesen magasabb az éves szinten elrendelhető túlóra mérték, mint Magyarországon, vagy a vizsgált régiós tagállamokban. A hivatkozott törvény szerint ugyanis a német munkavállaló évente 500 óra túlóra teljesítésére kötelezhető, amely mértékét a tarifaszerződések csökkenthetnek, jellemzően 250 óra/naptári év mértékre.
 
  Németországban a munkáltató döntheti el, hogy az elrendelt és teljesített túlórákat bérpótlékkal, vagy megfelelő szabadidővel kívánja kompenzálni. A túlórapótlék mértéke jellemzően 15% – 30 % körül alakul, a felek megállapodásától függően. A vasárnapi túlórák esetében ugyanakkor a munkáltató 135%-os túlórapótlék fizetésére köteles.
 
Következtetés
 
  Gyakorta hallhatunk, főként a munkavállalói érdekeket képviselők oldaláról olyasfajta érvelést, hogy a magyar munkavállaló lényeges többet dolgozik, mint a régiós, vagy a nyugat-európai társai. A fenti összehasonlítás ezt az állítást nem feltétlenül nem támasztja alá. Láthatjuk, hogy akár a vizsgált régiós tagállamokban, akár Németországban hasonló maximumokat határoz meg a törvényi szabályozás, az elrendelhető túlórák mértéke pedig jelentősen meghaladja a hazai maximumot.
 
  Másfelől azonban nem hagyható az sem figyelmen kívül, hogy Magyarországon a valós és sok esetben ki nem fizetett túlórák száma minden bizonnyal jelentősen meghaladja a jogszabályi mértéket.
 
  Az mindenképpen kijelenthető, hogy a munkaidő-pihenőidő mértékek szabályozása tekintetében az Mt. nem szigorúbb, mint a vizsgált tagállamok szabályozása. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a túlóra maximum törvény általi emelése a valós túlórák nyilvántartását, és azok ellentételezését elősegítené hazánkban.
 
Forrás: munkajog.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Maximális munkaidő, minimális pihenőidő?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector