Startlaphoz Csatlakozz!

Szigorú rendelet lép hatályba július 1-jétől

Mobilkáosz a rendőrségen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 17. szerda, 09:23

Szigorú rendelet lép hatályba július 1-jétől, ami a rendőrök mellett a katasztrófavédőkre, a terrorelhárítókra, a bv-alkalmazottakra és a nemzetbiztonságiakra is vonatkozik mobiltelefon és készpénz tartására. Ezzel, a korlátozás törvényi szintre emelésével, és rendeleti végrehajtásával az ombudsman ajánlásának felel meg a kormány. De maradt még a területen aggályos szabályozás – írja a Népszava.

  Július 1-jétől megszabhatják, mennyi pénzt tarthat magánál egy rendőr, illetve magával viheti-e mobiltelefonját - derül ki Pintér Sándor belügyminiszter rendeletéből, amelyet a legfrissebb Magyar Közlönyben hoztak nyilvánosságra. A rendőrök mellett a terrorelhárítókra, a katasztrófavédőkre, a büntetés-végrehajtás alkalmazottaira és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársaira is vonatkozik a határozat.
 
  A korrupcióellenes rendelet értelmében az országos parancsnok, a főigazgató vagy az állományparancsnok megtilthatja, hogy beosztottja 10 ezer forintnál több készpénzt, illetve bankkártyát tartson magánál szolgálatban. Ha megtiltják, az érintett beosztott köteles a vagyontárgyat, a bankkártyát vagy a pénzt a szolgálat felvételekor egy erre szolgáló páncélszekrényben elhelyezni. Amikor végzett, visszakapja a dolgait.
 
  Ugyanígy megtilthatja a parancsnok, hogy beosztottja mobiltelefont tartson magánál. Kivéve, ha erre valamilyen nyomós oka van, ez esetben ugyanis írásbeli kérvényt nyújthat be, amit akár kedvezően is elbírálhatnak.
 
 Mindezzel az új törvény és végrehajtási rendelet az ombudsman korábbi állásfoglalásának tesz eleget. Az alapvető jogok biztosa ugyanis kifogásolta, hogy a korábbi rendőrségi „mobilrendelet” alapvető jogokat és kötelezettségeket korlátoz, amire csak törvényben van lehetőség.
 
  Az ombudsman ezért a szolgálatban lévő rendőrök magántelefonjának használatát tiltó miniszteri rendelet helyett törvényi szabályozást javasolt, illetve a szolgálati kommunikációs eszköz magáncélú engedélyezésének kiegyensúlyozott, indokolt és megkülönböztetés nélküli eljárását szorgalmazta.
 
  Az országos rendőrfőkapitánytól Székely László azt kérte, hogy fordítson különös figyelmet arra, hogy a magáncélú mobiltelefon használatának engedélyezése, valamint halaszthatatlan külső, főként családi esetekben a szolgálati kommunikációs eszköz használata kiegyensúlyozottan, indokolt módon és megkülönböztetés nélkül történjen.
 
 Van azonban a belügyi rendeletnek egy kevéssé hangsúlyos, de tökéletesen tisztázatlan pontja is. A Népszava korábban – vesztes – jogvitába került a rendőrséggel, amikor néhány éve azt írta, hogy a rendőröket nem egyszer saját mobiltelefonjuk szolgálati célú használatára kötelezték elöljáróik. A rendőrség szerint ez hazugság volt.
 
  A mostani rendelet a következőket erősíti meg: „ha a szolgálat ellátására olyan helyen kerül sor, ahol szolgálati célú telekommunikációs eszközökkel a hivatásos állomány tagjának folyamatos elérhetősége nem biztosítható, a szolgálati elöljáró a magáncélú telekommunikációs eszköz birtokban tartását engedélyezheti.”
 
  Túl azon, hogy nehezen elképzelhető olyan szituáció, ami csakis magántelefonok igénybevételével oldható meg, nem rendezi a rendelet a költség viselését. Ha szolgálati célból engedélyezik – ez a testületeknél egyenlő azzal, hogy kötelezővé teszik – a magánmobil használatát, annak költségeit a rendőri szervnek kellene megtérítenie, ez vita tárgyát sem képezheti. A jogalkotó mégis megfeledkezett róla.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mobilkáosz a rendőrségen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector