Startlaphoz Csatlakozz!

NGM:

A vagyonvédelmi ágazatban van a legtöbb visszaélés a kölcsönzött munkaerő alkalmazásakor

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 18. csütörtök, 07:03

A személy- és vagyonvédelmi ágazatban találták a legtöbb visszaélést a munkaerő kölcsönzési szabályok betartásának ellenőrzésekor a munkaügyi felügyelők - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentéséből.

    A munkaerő-kölcsönzési célvizsgálat tapasztalatai szerint a személy-és vagyonvédelmi ágazatban ezt az atipikus foglalkoztatási formát nem a szabályozás céljának megfelelően alkalmazzák a munkáltatók, és további munkajogi szabályokat is megszegve, nagymértékben sértik a munkavállalók alapvető jogait. Ebben az ágazatban jellemzően illegális vagy féllegális keretek között működnek a munkaerő-kölcsönző cégek, előfordul, hogy a felek munkaerő-kölcsönzési szerződést kötnek, azonban a kölcsönbeadóként szereplő céget munkaerő-kölcsönzőként nem vették nyilvántartásba, vagy a nyilvántartásból időközben törölték - hívják fel a figyelmet a jelentés készítői.

    A célvizsgálat során több mint 800 foglalkoztató több mint 5000 munkavállalójának alkalmazását ellenőrizte a munkaügyi hatóság, az összes vizsgálat közel fele a vagyonvédelmi ágazatot érintette.

    A jelentés készítői megemlítik, hogy a munkaügyi ellenőrzések, és az ezek nyomán indult eljárások egy része még folyamatban van, így a megállapítások a jelentés elkészítésekor ismert adatokon alapulnak. Az ellenőrzött munkáltatók 75 százalékánál várható szabálytalanság megállapítása, e cégek foglalkoztatják az ellenőrzött munkavállalók 62 százalékát. Előreláthatólag 40 esetben szabnak ki munkaügyi bírságot, a többi ügyben szabálytalanságot megállapító határozatot adnak ki, illetve figyelmeztetik a cégeket.

    A nyilvántartással kapcsolatos szabályok figyelmen kívül hagyásán túl jelentős a munkaidőre vonatkozó jogszabályok megszegése miatt hozott intézkedések száma, sok esetben sértették meg a munkaidő-beosztásra, valamint a napi munkaidőre vonatkozó törvényi előírásokat - derül ki a jelentésből.

    A célvizsgálat során az egyik leggyakoribb jogsértés volt, hogy a kölcsönbe adó munkáltatók jelentős része csak a munkaszerződések megkötésének és a munkavállaló bejelentések idejére veteti magát nyilvántartásba, majd a munkaerő kihelyezését követően törlik a nyilvántartásba vételt - áll a jelentésben.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A vagyonvédelmi ágazatban van a legtöbb visszaélés a kölcsönzött munkaerő alkalmazásakor.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector