Startlaphoz Csatlakozz!

Parancsra csúsztatnak

Még mindig adós az állam a rendőröknek a tavalyi túlórapénzzel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 18. csütörtök, 09:54

Több, magát „családjukat eltartani szándékozó kisrendőrként” megnevező olvasónk szerint több megyei rendőr-főkapitányságon is adósak maradtak a 2014-es túlórapénzekkel. Panasszal azonban senki nem mer élni, mert ahogy fogalmaznak: tartanak az esetleges hátrányos következményektől – írja a Népszabadság.

 A hatályos szabályozás szerint a túlórákat 30 napon túl pénzben kellene megváltani. Számos helyen azonban máig sem fizették ki még a 2014-ben teljesített túlmunkákat sem. „Ezt a határidőt korábban sem mindig tartották be a rendőrségnél – írja egyik olvasónk –, de az eddigi gyakorlat szerint az év elején azért mindig rendezték az előző évi tartozásokat. Most nem.” A lapunkat megkeresők úgy tudják, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) már felmérte a „bennmaradt túlórákat”, de ennél több még nem történt az ügyben. Miközben a kisrendőrök a pénzükre várnak, több helyen a tavalyról bennragadt túlórák lecsúsztatására kötelezik az állományt a megyei parancsnokok – írják. Állítólag a megyei rendőrségi gazdasági vezetők felsőbb (szóbeli) parancsra nem akarnak fizetni – az állományban legalábbis több helyen ez terjedt el.
 
  A túlóra „szabadidővel történő megváltása” azonban senkinek sem jó. Nem keresnek olyan jól a kisrendőrök, hogy ne jönne jól minden forint, amiért már ­amúgy is megdolgoztak. Nem mellesleg, ha a túlórát szabadidővel fizetik ki, azzal csak a mindenkor szolgálatban lévő leterheltsége nő. Ennek ellenére több helyen a kifizetetlen túlórák egy részét az érintettek parancsra lecsúsztatták, azaz meggyőződésük és érdekük ellenére szabadidőben „vették ki”. Forrásaink megjegyezték: a kifizetetlen túlórák többsége nem előre tervezett túlmunka volt, hanem készenléti időn kívül, például éjszakai munkavégzéssel halmozódtak fel. Úgy tudják, van olyan főkapitányság, ahol 40 és 150 óra között mozog a dolgozóknak ki nem fizetett túlórák száma.
 
  Egy hete megkerestük kérdéseinkkel az ORFK sajtóügyeletét. „Megkeresését megkaptuk, válaszadásunkig szíves türelmét kérjük”, írták. A válasz azóta sem érkezett meg. Lapunk információi szerint az ORFK valójában csak most kezdte meg összegezni a bennragadt túlórákat.
 
  Az egyik szakszervezet lapunk megkeresésére felhívta az ORFK illetékesét, aki nem cáfolta a probléma létezését, ám a szakszervezeti vezetőnek azt ígérte, a problémát napokon belül orvosolják, és az elmaradt túlórákat kifizetik. A kisrendőrök levelét olvasva rejtély, honnan fogják tudni az ORFK-n, hogy melyik megyében hány kifizetetlen túlórát halmoztak fel, és melyik rendőrnek mennyivel tartozik a testület. A főkapitányságok a jelek szerint eddig eltitkolták feletteseik elől a számokat, az érintettek pedig nem mertek panaszt tenni.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Még mindig adós az állam a rendőröknek a tavalyi túlórapénzzel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector