Startlaphoz Csatlakozz!

A Munka törvénykönyve nem ismeri ezt a fogalmat

Létezik-e rugalmas munkarend?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 18. csütörtök, 12:31

A rugalmas munkarend népszerű munkaidő-szervezési módszer a gyakorlatban, noha a Munka Törvénykönyve nem is ismeri ezt a fogalmat. Ez azt jelenti, hogy nem is létezik? Hogyan használható szabályosan? – olvasható a munkajog.hu-n.

   A rugalmas munkarend alatt azt értjük, amikor a munkáltató csak a munkaidő egy részét osztja be a munkavállaló számára, a fennmaradó órákról viszont a munkavállaló maga rendelkezik. Például, előírja, hogy a teljesítendő heti 40 órából a munkavállaló köteles minden hétköznap 10 és 14 óra között az előírt helyen tartózkodni és munkát végezni, ám a fennmaradó 20 órát saját beosztása szerint teljesítheti. Ez sokszor kiegészül azzal a megkötéssel, hogy a rugalmas órák is csak egy megadott idősávba oszthatóak be, például hétköznap reggel 8 és 18 óra között. Így a munkavállaló akkor is megfelelően teljesíti rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségeit, ha reggel 8-tól 16 óráig dolgozik, de akkor is, ha csak 10-re megy be dolgozni, ám 18 óráig bent is marad. Ebben a felosztásban a munkáltató által előírt kötelezően munkában töltendő időtartamot törzsidőnek, a fennmaradó idő ledolgozására biztosított idősávot pedig peremidőnek nevezi a gyakorlat.
 
   Ezekkel a fogalmakkal a Munka Törvénykönyvében nem találkozunk. A törvény csak a kötetlen munkarendet ismeri, amely elsősorban abban különbözik a fent vázolt rendszertől, hogy a munkavállaló a munkaidő egészét maga osztja be. A törvény megfogalmazása szerint akkor beszélünk kötetlen munkarendről, ha a munkáltató a munkaidő beosztásának jogát – a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel – a munkavállaló számára írásban átengedi.
 
  A kötetlen munkarend jellemzője, hogy ebben az esetben a munkáltató nem felel a munkaidő-beosztásra vonatkozó törvényi szabályok betartásáért és munkaidő-nyilvántartást sem kell vezetnie, egyedül a szabadságot kell nyilvántartani. Ennek oka egyszerűen az, hogy a munkavállaló osztja be a saját munkaidejét, ezért nem kérhető számon a munkáltatón, hogy alkalmazottja miért dolgozik egy nap 14 órát, miért pont éjszaka, vagy miért tart csupán pár óra pihenőt két munkanap között. Hasonló okokból nem járnak (nem értelmezhetőek) a munkaidő-beosztáshoz kötött bérpótlékok. Az más kérdés, hogy a munkaidő mértékére vonatkozó szabályokat a kötetlen munkarendben is tiszteletben kell tartani, azaz – általános teljes munkaidő esetén – a munkavállaló csak heti 40 óra teljesítésére köteles.
 
  A kötetlen és a rugalmas munkarend tehát látszólag jól elválasztható. Van azonban egy olyan szabály, amely miatt összemosódhatnak. Bár a kötetlen munkarendben a munkavállaló teljes egészében maga rendelkezik a munkaideje beosztásáról, a törvény szerint a munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatok egy részét sajátos jellegüknél fogva meghatározott időpontban vagy időszakban teljesítheti. Nincs tehát akadálya, hogy a munkáltató kötetlen munkarend mellett is előírjon kötelező értekezleteket, továbbképzéseket stb., amelyeken a munkavállaló csak a munkáltató által meghatározott, kötött időpontban vehet részt. Azt már nem tudjuk meg a szabályozásból, hogy ezek a kötött feladatok a munkaidő mekkora hányadát tehetik ki.
 
  Elvileg úgy tűnhet, hogy a törzsidő-peremidő rendszerre épülő, rugalmas munkarend nem más, mint egy olyan kötetlen munkarend, ahol a törzsidőben kell ellátni azokat a sajátos feladatokat, amelyek csak kötött ütemezésben teljesíthetőek. Ezt azonban a gyakorlatban aligha sikerülne igazolni. Egy irodai munkakörben szinte kizárt, hogy a munkavállalónak minden hétköznap 10-14 óra között olyan feladatai legyenek, amelyeket akkor és csak akkor lehet teljesíteni. Minél nagyobb részét adja a munkaidőnek a törzsidő, annál nehezebb alátámasztani, hogy az akkor elvégzendő feladatok elválaszthatatlanul kötődnek az adott kötelező idősávhoz.
 
  A kérdés jelentősége az, hogy a kötetlen munkarend előnyei, azaz a beosztási szabályok és a munkaidő-nyilvántartás vezetése alóli mentesülés csak a törvénynek megfelelő kötetlen munkarendhez kapcsolódnak. Ha a munkáltató által előírt, kötött időpontban, időszakban teljesíthető feladatoknak nincs olyan jellege, amelyek miatt ezeket ne lehetne máskor teljesíteni, akkor a feltétel nem teljesül. Így viszont a munkáltató megszegi kötelezettségeit, ha az érintett munkavállaló jelenléti adatait nem rögzíti, vagy nem tartja be a munkaidő-beosztásra vonatkozó szabályokat.
 
  A munkaidőnek persze mindig szoros összefüggése van a munka díjazásával. A rugalmas vagy kötetlen munkarend értelmezése körüli viták is ott szoktak kiéleződni, amikor a munkavállaló sérelmezi, hogy a munkáltató – a munkarend állítólagos kötetlen jellegére tekintettel – nem fizet neki bérpótlékokat, különösen a rendkívüli munkavégzés után. Fel kell hívni a figyelmet, hogy ha a munkarend nem felel meg a törvényi feltételeknek – mert például a kötött időszak túlterjeszkedik azon, amit a feladatok kötöttsége indokolna –, akkor ezek a munkavállalói igények jogosak, és három évre visszamenőleg érvényesíthetőek.
 
  Praktikusan összefoglalva, nincs akadálya a törzsidő-peremidő rendszer alkalmazásának, csak éppen nem köthetőek hozzá a kötetlen munkarend velejárói. A 10-14 órás hétköznapi törzsidős rendszer mellett erősen kétséges a munkarend kötetlen jellege. Ha ennek ellenére nem tartja nyilván és emiatt nem is fizeti ki a rendkívüli munkaidőt, azzal jelentős jogi kockázatot von a fejére.

Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Létezik-e rugalmas munkarend?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector