Startlaphoz Csatlakozz!

Szembenéztek a tömeges létszámleépítés következményeivel

A Nokia keresett állást az elbocsátottaknak

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 08. vasárnap, 16:10

Állásbörzét rendeztek a Nokia komáromi gyárában, 50 vállalat 2000-nél több álláshelyet kínál az üzemből elbocsátott dolgozóknak, írta az FN.HÍR24.

    A munkaügyi központ is megkereste már a megye cégeit, a szakszervezet pedig pályaorientációs pontokat nyitott.

    Az állásbörze megszervezésén túl a Nokia a régió hiányszakmáit figyelembe véve 13 OKJ-s képzést is indított, valamint idegen nyelvi tanfolyamokat hirdetett meg – mondta a távirati irodának Simai Anna, a vállalat kommunikációs vezetője. A képzéseken és a tanfolyamokon való részvételt a cég anyagilag is támogatja, illetve konzultációs lehetőségekkel és vissza nem térítendő támogatásokkal segítik az önálló vállalkozást indító dolgozókat.

    Mintegy 1200 embert küldtek el első körben, március végén a Nokiától – közölte a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ vezetője korábban. Pákozdi Szabolcs elmondta: az elbocsátottak közül 854 ember magyar, 343 pedig szlovák állampolgár. A cég február 8-án jelentette be hogy Komáromból, Reynosából (Mexikó) és Saloból (Finnország) ázsiai gyáraiba helyezi át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4000 dolgozótól válnak meg 2012 végéig. A 4400 dolgozót foglalkoztató komáromi üzemből 2300 emebert bocsátanak el.

A munkaügyi központ is beszállt a keresésbe

    A munkaügyi központ már korábban tárgyalásokat kezdett a régió vállalkozóival a Nokia elbocsátott dolgozóinak foglalkoztatásáról, arról egyeztettek, hogy a közelben lévő cégek a csoportos leépítésben érintett emberekkel bővítsék vállalkozásuk létszámát – írja a Profession.hu.

    „Akár foglalkoztatási támogatások biztosításával, munkahelyteremtő beruházás, bértámogatás, képzési támogatás, utazási költségtérítés nyújtásával” – olvashatjuk Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a parlament honlapján megjelent felszólalásában. Áttekintették a belföldi, illetve európai uniós támogatási lehetőségeket, a programokhoz az Európai Szociális Alap és az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap biztosíthat forrást. A miniszter megjegyezte, hogy „természetesen az EU-s forrásokon kívül hazai pénzeszközök bevonásával, munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtásával is segítjük majd az érintetteket”.

    A minisztérium korábban bejelentette, hogy a Nokia komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról állapodtak meg, amely igyekszik feltárni a tömeges létszámleépítés következményeit enyhítő lehetőségeket. A Nokia a Profession Virtuális Állásbörzén is azért vett részt, hogy a volt dolgozóinak segítsen a későbbi álláskeresésben.

Forrás: FN.HÍR24 / Profession.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Nokia keresett állást az elbocsátottaknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector