Startlaphoz Csatlakozz!

Az IMF-megállapodást a pénzpiac ki fogja kényszeríteni

Vértes András: recesszió és újabb megszorítások várhatók

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 05. csütörtök, 18:43

Vértes András szerint Magyarországon 2012-ben recesszió lesz, és újabb megszorítások várhatóak. A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója erről Szombathelyen, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének közéleti fórumán tartott előadásában beszélt csütörtökön.

    A megszorításokra azért van szükség, mert a költségvetési hiány tavaly valójában a GDP 5 százaléka felett volt, ezért ahhoz, hogy a kormány szándéka szerinti 2,5 százalékot elérjük, legalább a GDP 3 százalékát kitevő megtakarítást kell elérni - mondta.

    Hozzátette: mindez nagyon fájdalmas dolog, a kormány már megkezdte a folyamatot, de a pénz még nincs meg mind, különböző becslések szerint még mintegy 200-300 milliárd forintnyi megtakarítást kell elérni.

    Az újabb megszorítások részben a közösségi közlekedés, részben az egészségügy kiadásainak csökkentésével érhető el, de a GKI szerint adóemelésre is sor kerülhet.

    Vértes András szerint a kormányzat még a nyáron meg fog egyezni a hitelkeretről az IMF-fel, ehhez azonban teljesítenie kell a tárgyalási előfeltételeket, amelyek közül szavai szerint eddig egyet sem teljesített maradéktalanul.

    Helyre kell állítani az intézményeket, a jegybank függetlenségét, az Alkotmánybíróság jogköreit, a Költségvetési Tanács érdemi önállóságát, a törvényekről, további reformlépésekről pedig azok megszületése előtt egyeztetni kell a szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel, és megfelelő időt kell hagyni a társadalom számára is a felkészülésre - mondta.

    GKI vezérigazgatója úgy véli, az IMF-megállapodást a pénzpiac ki fogja kényszeríteni, a forint ugyanis a gazdaság megítélésétől függ.

    Prognózisuk szerint a megállapodás előtt 285-320 forint, a megállapodást követően viszont akár 265-290 forint körül is mozoghat majd a forintárfolyam az euróhoz viszonyítva.

    Vértes András szerint az idén és jövőre is 3 százalék alatt lesz az államháztartás hiánya, a gazdasági növekedés az idén nagyjából annyival csökken majd, mint amennyi emelkedést 2014-re jósolnak, tehát két év alatt a növekedés nagyjából nulla körül lesz.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vértes András: recesszió és újabb megszorítások várhatók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector