Startlaphoz Csatlakozz!

MNB:

Idén 3,1 százalékkal nőhet a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 29. csütörtök, 13:20

A jövő év első felében csökkenhet az infláció 3 százalékra, az ország kockázati megítélésének javulása következtében pedig 2012 második felétől mérsékelten erősödhet a forint - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető elemzője csütörtökön az inflációs jelentés ismertetésekor.

    Az MNB új inflációs előrejelzése az idei átlagos inflációt a korábbi 5 százalékról 5,6 százalékra, a jövő évit a korábbi 2,6 százalékról 3 százalékra emelte. (A GDP-növekedési prognózis gyakorlatilag változatlan a korábbihoz képest: 2012-re 0,1, a jövő évre vonatkozóan 1,5 százalék.)

    Amennyiben a makrogazdasági mutatók a mostani előrejelzés mentén alakulnak, és az ország kockázati megítélése az év felétől javul, akkor az MNB stábjának véleménye szerint az alapkamat az utolsó negyedévtől csökkenhet - közölte Virág Barnabás.

    Az MNB előrejelzése szerint idén a GDP-arányos államháztartási hiány a kormány által tervezett tartalékok zárolása esetén 3,1 százalék lesz, és a már bejelentett további intézkedések nyomán a 2,9 százalékra csökken, így a konvergenciaprogramban vállalt idei 2,5 százalékos hiánycél eléréséhez további 0,4 százalékos megtakarításra van szükség, ami 100-110 milliárd forintot jelent.

    A gazdasági folyamatokat elemezve Virág Barnabás elmondta: a növekedés forrása az export marad, a belföldi keresletben nem lehet fordulatra számítani. Ez azt jelenti, hogy a háztartások fogyasztása idén 0,9 százalékkal csökken, jövőre 0,2 százalékkal nő, miközben a beruházások 2012-ben 1,4 százalékkal visszaesnek, ezen belül a magánberuházások 1,9 százalékkal mérséklődnek.

    Az MNB vezető elemzője megjegyezte, hogy a GDP-arányosan 14-15 százalékos beruházási ráta történelmi összehasonlításban is aggasztóan alacsony, feltörekvő országokban 20 százalék feletti rátákat mérnek.

    Bár az MNB stábja némileg visszafogta az idei exportbővülési mutatóját, a korábbi 6,3 százalékról 5,8 százalékra, ezzel együtt az importmutatókat is csökkentette 5,5 százalékról 4,6 százalékra, így a GDP-re ható nettó export előrejelzése 1,2 százalékra nőtt a korábbi 0,8 százalékról.

    Munkapiaci elemzésében az MNB stábja azt jelezte, hogy a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset idén 3,1 százalékkal nő, a versenyszférában 6,5 százalékkal. A stáb véleménye szerint 5 százalék feletti infláció mellett a bruttó bérek 2012-ben a minimálbér-emelés nélkül közel 4 százalékkal emelkednének. A bérkompenzáció igénybevételével az érintett vállalatok bérköltsége ennél egy százalékponttal nagyobb mértékben, 5 százalékkal emelkedik.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Idén 3,1 százalékkal nőhet a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector