Startlaphoz Csatlakozz!

A választások előtt „nem vették meg a közszférát

Boros Péterné: Százezrek szegényedtek el a közszolgálatban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 04. péntek, 06:04

Megkapják a bérkompenzációt a közszférában dolgozó foglalkoztatottak a választások előtt. A kormány több mint 26 milliárd forintot csoportosít át erre a célra, derült ki egy kormányhatározatból, amelyet a hvg.hu ismertetett. Erről a témáról nyilatkozott a Klubrádió, Reggeli gyors műsorában Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára. A főtitkárasszony cáfolta a hvg.hu portálon megjelent információkat, miszerint a választások előtt „a kormányzó erők megvették volna a közszférát.” A Klubrádióban elhangzottakat az alábbiakban közreadjuk.

Műsorvezető (Mv).:- Tudják-e már, hogy mekkora lesz a növekedés pontosan?
 
Boros Péterné az MKKSZ főtitkára:- Nem lesz növekedés. A közszolgálati munkavállalók mintegy 60 százalékának ez körülbelül 400 ezer fő, 2010 óta változatlan összegű a nominális nettó keresete, 2011-től a személyi jövedelemadó törvény változása  tehát az adójóváírás kivezetése miatt a bruttó 243 ezer forintnál kevesebb illetménnyel rendelkezők számára fizetésük négy évvel ezelőtti nominális összegének megtartása érdekében, egy rendkívül bonyolult, bürokratikus, egyéni igénylés alapján bérkompenzációt kell fizetni. Ez a hír! Megnéztem én a Magyar Közlönyben, hogy 1201/2014-es kormányhatározat, ez nem erről szól. Arról szól, hogy a  központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2014 évi kompenzációjához szükséges előirányzat átcsoportosítására kerül sor. Magyarul, nem a döntés, hanem a forrás biztosítása történik meg. Megmondom őszintén, hogy tegnapi napon azt hittem, hogy az a hír, hogy megvették a közszférát a választásokra..
 
Mv.:- Igen, sokan így kommentálták ezt a dolgot.
 
Boros Péterné az MKKSZ főtitkára:- Csak kiderült, hogy nem vették meg, pedig a hír jobb lett volna, hogyha az előző változatban igaz. Az a baj, hogy sem a mostani kormány, sem az előző kormány nem vette meg, 6 éve nem vették meg a közszférában dolgozókat. Megmondom, hogy mi a problémánk. Az, hogy ennek a létszámnak, a  660 ezer főnek, 186 500 fője, kevesebbet keres, mint 77 290 forint, ami 220 euro. Ebből 40 ezer fő 215 eurót keres, és mi ennek a lyukas cipő akciónak, amiről Ön is beszélt már, ennek a segítségével szeretnénk a közvélemény figyelmét ráirányítani, hogy lyukas a cipőnk továbbra is. Ennek a problémának a megoldását szeretnénk kérni a kormánytól, teljesen mindegy, hogy milyen színű kormány lesz Magyarországon, ezt a kérdést meg kell oldania. Meg kell oldania azért, mert nagyon nagy problémát jelent, hogy olyan helyen mondok egy példát, hogy teljesen igaz legyen és drasztikus. Egy munkaügyi központban dolgozó középfokú végzettségű, felsőfokú szakképzettségű kollégánk keres 66 500 forintot és ő tájékoztatja a másik oldalon ülő személyt, hogy hát az ő szegénységével és munkanélküliségével kapcsolatban milyen intézkedéseket tud tenni. Lejáratódik a szakma presztízse, meggyőződésem szerint ez már szakmai ügy és nem bérpolitikai ügy. Mi ezen szeretnénk változtatni és örülök annak, hogy ennek a bizonyos pici félreértelmezett kormányhatározatnak az ürügyén én ezt el tudtam itt mondani, mert a szegénység nem áll meg a választásokon sajnos, hanem az folytatódik. Nagyon sok kollégánknak az a problémája már hónap közepén, hogy bizony a gyermekének már nem tud párizsit tenni a zsömléjébe, és jó, hogyha van zsömle.
 
Mv.:- Igen, már nagyon sokszor beszámoltunk mi is arról, hogy ebben az ágazatban dolgozók egyrészt mennyire rosszul keresnek, másrészt van egy ilyen probléma is, hogy pontosan az alacsony bérek miatt mennyire kevesen választják, hacsak ha van választásuk ezt az ágazatot. Egy picit akkor próbáljuk meg összefoglalni, mert nagyon- nagyon sok adat hangzott el az előző válaszában. Tehát itt tulajdonképpen arról van szó, hogy a döntés korábban már megszületett, most csak annyi történt, hogy az ehhez szükséges pénzt átcsoportosították, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt Önöknek még a következő pár napban ki is fizetik?
 
Boros Péterné az MKKSZ főtitkára:- Nem erről van szó. Ez a kifizetés ez folyamatosan történik, mert ez a bizonyos adójóváírás kivezetése, ez négy éve működik folyamatosan, nem változott ebben a világon semmi. Ez a bizonyos kormányhatározat, ez a forrását biztosítja, csak azt, hogy ez álljon rendelkezésre. Ezt januártól folyamatosan…
 
Mv.:- De akkor ettől Önök nem lesznek gazdagabbak?
 
Boros Péterné az MKKSZ főtitkára:- Abszolút nem, semmi nem változott. Tehát abszolút semmi nem változott. Azért mondom, hogy egy picit félreérthető volt talán annak, aki nem szokta meg a közszférában ezt a bizonyos megfogalmazást, a szakmai részével nincs igazán tisztába, nem is kell, hogy tisztába legyenek az emberek ezzel, a lényeg az, hogy semmi nem változott, ez a keresetünk sajnos. Várjuk a kormánynak a rövid,a közép és hosszútávra vonatkozó kereseti helyzetjavítására irányuló intézkedését, ebben egyébként a KÖZDEMOSZ a 28 Közszolgálati Szakszervezet továbbra is előkészíti a szakmai javaslatát és az új kormánynak ezt a javaslatot mindenképpen oda szeretnénk adni és szeretnénk erről tárgyalni, eléggé elhatározottak most már  a kollégáink.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Boros Péterné: Százezrek szegényedtek el a közszolgálatban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector