Startlaphoz Csatlakozz!

LIGA Szakszervezetek: 1500 kéményseprőt sodorhatnak a teljes létbizonytalanságba

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 04. szerda, 19:01
Egy törvénytervezet értelmében idén november 1-jétől a Katasztrófavédelem venné át a lakossági kéményseprő-szolgáltatást, ami így országosan mintegy 1500 kéményseprőt sodorhat a teljes létbizonytalanságba. A kormány a koncepció kidolgozásakor nem kérte ki a témában legérdekeltebbek, a szakemberek véleményét, emiatt a LIGA Szakszervezetekhez tartozó Heves Megyei Kéményseprők Szakszervezete országos kéményseprő-ipari szakmai konferenciát szervezett 2015. március 4-én.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke a konferencián hangsúlyozta, hogy országosan először került sor a témában egyeztetésre, egyúttal kiemelte: elvi megállapodás született arról, hogy a végrehajtás szakaszában a Katasztrófavédelem együttműködik az érintett munkaadók és a munkavállalók képviselőivel. Ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a kormány országos szinten nem folytatott konzultációt.

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről kiemelte: egyetértés van abban, hogy a szolgáltatás színvonala, az állampolgárok élet- és vagyonbiztonsága nem sérülhet. Leszögezte: mindenkinek munkahelyet kívánnak felajánlani, mégpedig „azon a területen, ahol eddig is dolgozott”.
 
A konferencián munkáltatói és munkavállalói részről elhangzott, hogy jelenleg a kéményseprő munkavállalókat magánkézben lévő magyar vállalkozások és önkormányzati tulajdonú cégek foglalkoztatják, melyek a jogalkotói szándékkal ellentétben tönkre fognak menni, mivel a nekik „meghagyott” esetleges közületi munkából azok nem tarthatók fenn. Ezeknek a vállalkozásoknak a pár hónaptól akár közel tíz évig terjedő élő megbízási szerződéseik vannak az ellátásért felelős önkormányzatokkal. Ha a tervezet változtatás nélkül lép hatályba, sérül a lakosság szakszerű kiszolgálása, élet- és vagyonbiztonsága. Többen felhívták a figyelmet arra, hogy az alaptevékenységétől teljesen idegen feladattal szembekerülő Katasztrófavédelemnek ugyanis sem eszköze, sem szakembere nincs a tevékenység ellátásához. A kéményseprés komoly szaktudást igényel, ami nem sajátítható el pár száz órás gyorstalpaló tanfolyam keretében.
 
A kéményseprőket tömörítő szakmai szervezetek – így a LIGA Szakszervezetekhez tartozó Heves Megyei Kéményseprők Szakszervezete, a Magyarországi Kéményseprő Mesterek Szövetsége (MOKÉSZ) és a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) – többek között választ vártak arra, hogy a tervezett módosítás életbe lépésekor a Kéményseprő-ipari Szerv továbbfoglalkoztatja-e a jelenlegi alkalmazottakat (többek között kéményseprő mestereket, szakmunkásokat, betanított kéményseprőket, adminisztrátorokat). A tervezet ugyanis semmilyen utalást nem tartalmaz arra, hogy a meglévő vállalkozások állományából át kívánják-e venni a dolgozókat: szóbeli ígéretek elhangzottak, ezek azonban nem jelentek meg a tervezet szövegében.
 
További kérdés, hogy abban az esetben, ha mégis átvennék a jelenlegi állományt, a Kéményseprő-ipari Szerv milyen feltételekkel alkalmazná őket, és elismerné-e például a korábbi munkáltatóknál eltöltött éveket, rendezné-e az egyéb munkavállalói terheket, mint például a tanulmányi szerződésekből eredő kötelezettségeket és más, a munkáltatóval szemben fennálló anyagi kötelezettségeket.
 
2015. március 4.
LIGA Szakszervezetek

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - LIGA Szakszervezetek: 1500 kéményseprőt sodorhatnak a teljes létbizonytalanságba.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector