Startlaphoz Csatlakozz!

A munkavállaló akkor dolgozik jól, ha felette állnak és ellenőrzik?

Új módon gondolkodó cégvezetők kellenek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 14. hétfő, 09:01

 A magyarországi munkahelyi vezetőkben még mindig nagyon él az a feltevés, hogy a munkavállaló akkor dolgozik jól, ha felette állnak és ellenőrzik. Ezen változtatni kell – mondta a Kossuth Rádióban a Magyar Távmunka Szövetség munkapszichológiai tanácsadója.

   Megoldás lehet az alacsony vidéki foglalkoztatás megváltoztatására a távmunka. A munkavállalói igényeket és a távmunka által biztosított előnyöket mérlegelve a cégvezetők több mint fele támogatja annak lehetőségét, hogy munkatársai otthonról lássák el feladataikat – derül ki egy felmérésből.  Ezzel szemben a gyakorlatban mindössze a vállalatok negyedénél létezik olyan pozíció, amely miatt nem kell személyesen megjelenni – a gyakran hosszú csak utazással elérhető – munkahelyen.

   Sinkó Judit, az internetes hálózati piacon működő Cisco Magyarország nevű cég kommunikációs vezetője szerint a távmunkát nem úgy kell elképzelni, hogy valaki otthon ül és egyfolytában, minden egyes munkanapon a számítógépe fölé görnyedve ír, másol, dolgozik. Ugyan léteznek ilyen klasszikus távmunkák, azonban a műfaj összességében ennél jóval többről szól - hangsúlyozta. A Cisco munkatársa a Napközben szerdai adásában példaként elmondta, cégüknél olyan modell is létezik, amelynek lényege, hogy a munkavállaló az adott élethelyzetétől, programjától függően bizonyos napszakokban, illetve a hét bizonyos napjain dolgozhat távolról.

   Földi Miklós Dániel, a Magyar Távmunka Szövetség munkapszichológiai tanácsadója szerint elmondható, hogy a távmunka országos szinten terjedőben van, igaz, Magyarországon még dolgozni kell ennek a munkaügyi hátterén és „picit” tanulni kell a kultúráját – munkaadóknak és munkavállalóknak is. A cégvezetők általában ismerik a távmunka előnyeit és hátrányait, de bizonyos munkakörökben megoldhatatlannak tartják ennek a módszernek a bevezetését. Gyakori ellenérvként szerepel a munkavállalók feletti kontroll csökkenése, a magánélet és a munka összemosódása és a hatékony távmunkához szükséges technikai feltételek megteremtésének nehézségei.

   A Kossuth Rádiónak nyilatkozó munka- és szervezetpszichológus szerint a magyarországi munkahelyi vezetőkben még mindig nagyon él az a feltevés, hogy a munkavállaló akkor dolgozik jól, ha felette állnak és ellenőrzik. A távmunka szövetség munkatársa szerint éppen ennek a hozzáállásnak kellene kicsit változnia, ez tűnik a legnagyobb feladatnak. Másrészt távmunka esetén is lehetőség van – a jellemzően netes kapcsolatot tartó – munkatársak kontrollálására, csak más módon, mint bent a munkahelyen.

   Sinkó Judit hozzátette: egy mondás szerint a munka ma már nem hely, hanem tevékenység. Úgy véli, talán ez a gondolatbéli átállás segítheti azt, hogy a távmunkát jobban megértsék és alkalmazzák a magyarországi munkaadók, illetve munkavállalók.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Új módon gondolkodó cégvezetők kellenek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector