Startlaphoz Csatlakozz!

Mintegy 68 ezer magyar munkavállaló dolgozik Ausztriában

Magyarok az osztrák szakszervezetben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 25. szerda, 08:07

A nekik magyar nyelvű jogsegélyszolgálatot biztosító, határon átnyúló szakszervezeti összefogás, az uniós támogatás révén működtetett „IGR – Jövő a határtérségben" projekt (Zukunft Im GrenzRaum) azonban március 31-én befejezi tevékenységét. Utánajártunk, hova fordulhatnak ezután az ingázók – írja a kisalfold.hu.

  Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB – Österreichi-schen Gewerkschaftsbund) tagjainak sorába az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók is beléphetnek. Hasonlóképp, mint Magyarországon és a világ számos részén, a bruttó bér egy százaléka a szakszervezeti tagdíj. Az osztrákoknál ezt többnyire az átlagkeresetből, van, ahol az óradíjból számítják. Az ÖGB-nél az első tanácsadás mindenkinek ingyenes, utána már csak a tagoknak. Szükség esetén a tagok jogi képviseletét is ellátja. Bizonyos tagsági idő után néhány ágazatban anyagi segítséget, ellátást is biztosíthat. Az osztrák szakszervezet legnagyobb előnye az, hogy a kollektív szerződésekről tárgyalhat a munkaadókat képviselő ágazati szervezetekkel. S Ausztriában nagyon sok mindent ezek az ágazati kollektív szerződések szabályoznak, nem a törvények. Például a túlórákat, a pótlékokat, a 13. és a 14. havi bért, a minimálbéreket. S akkor tud az egyezkedés során jó eredményeket elérni az ÖGB, több pénzt kiharcolni a dolgozóknak a szakszervezet, ha erős, azaz nagyobb tagságot képvisel.
 
   Az ÖGB ügyintézői megfelelően felkészültek, de kevesen beszélnek közülük magyarul. Dallos Bertold, az IGR projektvezetője elmondta, hogy a Munkáskamaránál (Arbeiterkammer, www.arbeiterkammer.at) ugyanez a helyzet. Ez egy állami szervezet, amely a munkavállalók jogi képviseletét ingyenesen ellátja. Ha azonban erősen kétséges, hogy az ügy a munkavállaló javára dől el, akkor önrészt kérhet.
 
Forrás: kisalfold.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Magyarok az osztrák szakszervezetben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector