Startlaphoz Csatlakozz!

A funkcionális feladatok a megyeközpontokhoz kerülnek

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: a Klik idegen test, el kellene távolítani

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 25. szerda, 08:42

A tervek szerint a funkcionális feladatok a megyeközpontokhoz kerülnek, a járásoknál marad a szakmai irányítás és a dologi költségekre kincstári kártyát vezetnek be. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a Klik idegen test, és el kellene távolítani – írja a hir24.hu.

 Az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt Hanesz József, a Klik elnöke elmondta: a kincstári kártyával az intézmények pénzellátását oldanák meg, a kisebb beszerzéseket így a tankerületek nélkül is el tudják majd intézni. A kártya működését pontosan szabályozni fogják, és minden intézmény költségvetési keretéből fogják az éves, a havi és heti keretet lebontani.

   A humánerő-felvétel járási, megyeközponti hatáskörben marad, és az átszervezések azután kezdődhetnek, hogy elfogadják a Klik új szervezeti és működési szabályzatát.

A Fidesztől is érkeztek kritikák

   Dunai Mónika (Fidesz) arra volt kíváncsi, hogy Budapestet hogyan érinti a változtatás. Megjegyezte, érzik a középszintű irányítás hiányát. Kitért arra is, hogy a tankerületi állomány létszáma nagyon eltérő, s azt firtatta, terveznek-e változtatásokat.

   Pósán László (Fidesz) szerint nem biztos, hogy a megyei tankerületek járások fölé emelése hosszú távon a jó megoldás. Kitért arra is, hogy nemhogy csökkent, hanem inkább nőtt az adminisztrációs teher.
Hiller István (MSZP) egyetértett Pósán Lászlóval abban, hogy ne válasszák szét a megyét és a járást a tervezett módon, mondván, kaotikus állapotok jöhetnek létre. Hozzátette: a 2010-14 közötti oktatáspolitika megbukott, nem működőképes az a modell, hogy Budapestről egy irodaépületből irányítsák az összes intézményt. Mint mondta, örül annak, hogy ezt a tárca illetékesei is beismerik. A szocialista politikus utalva a szakképzés átszervezésére, közölte: nem érti, hogy ha valami egy központból nem működött, miért gondolják azt, hogy kettőből fog.

   Dúró Dóra (Jobbik), a bizottság elnöke szerint a Hanesz József által elmondottak homlokegyenest ellentétesek az elmúlt négy év történéseivel, de fontos jelzés, hogy képesek az önkorrekcióra. Szintén az adminisztrációs terhek növelésére hívta fel a figyelmet és arról is szólt, hogy nagyon alacsony a pedagógiai munkát segítők aránya.

   Ikotity István (LMP) üdvözölte az átalakításokat, a részletekről további információkat vár, és szóvá tette a pedagógusok munkaterhelését.

   Szabó Szabocs (független) a Klik havi ötmilliárd forintos adósságát firtatta.

Idegen test

   Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy a Klik „idegen test” a közoktatás rendszerváltás utáni időszakában, és nincs helye a rendszerben. Szerinte Hanesz József nincs tisztában azzal, miből áll a pedagógusok munkaideje, és jelezte: kezdeményezték Balog Zoltán szakminiszternél a felmentését. Szóvá tette azt is, hogy a Klik egyáltalán nem válaszol beadványaikra.

   Hanesz József közölte: működési korrekciókat hajtanak végre, a megyei szintet pedig megerősítik. A funkcionális feladatok átvétele szerinte segítség a járásoknak, ahol sokszor szakemberhiánnyal küzdöttek.

Czunyiné: lassú a kifizetés

   Az adminisztrációs terhekről szólva az elnök kiemelte: a rendelkezésre álló adatokat újból nem kérik be, csak adatpontosításra törekednek. Jelezte: jelenleg minden tíz pedagógusra egy nevelést-oktatást segítő kolléga jut, és ezt megfelelőnek tartják. A pedagógusok munkaterheléséről végzett felmérésük szerint az alapképzésben 23,72, a középiskolákban pedig 23,9 óra volt a terhelés. A Klik adósságát a szervezet több mint 550 milliárdos költségvetésével vetette össze, és azt mondta, még nem kellően gyors a működés, sok időt vesz igénybe, amíg végigér a kifizetés a rendszeren.

   Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy a köznevelési törvényben nagy változás nem várható a tavaszi időszakban. Folyik a munka, hogy a pedagógus életpályamodellnél a minőségi többletmunkát is el tudják ismerni.

   Kérdésre válaszolva közölte: a kilenc évfolyamos iskola ügyében szakmai és elemző munka folyik, az MTA-t is felkérték módszertani munkára. A tartalmi évfolyambontás mellett el kell végezni a nemzetközi összehasonlítást is - tette hozzá.
 
Forrás: hir24.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: a Klik idegen test, el kellene távolítani.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector