Startlaphoz Csatlakozz!

Az alacsonyabb keresetűeknek több jut

Bérmegállapodás az észak-magyarországi közlekedési központban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 13. szombat, 17:11

Június 5-én Dr. Sárközi György, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója, illetve a reprezentatív érdekképviseletek vezetői: Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet régiós elnöke és Sepsi László, a Borsod Volán Rt. Munkástanácsának elnöke aláírták az ez évi bérfejlesztés kiadásának részleteiről szóló megállapodást.

   Egyetértésüket fejezték ki és a megállapodást szignálták a 10%-os tagságot meghaladó szakszervezetek közül Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke és Papp György, a KKSZ Szabolcs Volán Személyközlekedési Szakszervezet elnöke, illetve a tárgyalás további résztvevői: Kurusta Tiborné, a Borsod Volán Rt. Független Szabad Szakszervezetének ügyvezető elnöke, Hermann-né Varga Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Autóbusz-közlekedésben Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Vajda Tibor, a KKSZ Hajdú Volán Alapszervezetének elnöke, és Papp Bertalan, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Központi Üzemi Tanácsának elnöke.
 
   A március 5-én aláírt helyi bérmegállapodás adta keretek között olyan részleteket dolgoztak ki a tárgyaló felek, amely biztosítja, hogy a legalacsonyabb keresetű kollégák bére nagyobb arányban növekedhessen. Azok, akiknek az alapbére június 1-jén nem haladja meg a 150.000 Ft-ot, 5%-os alapbéremelésben, a 150.000 Ft és 300.000 Ft között kereső kollégák pedig 3%-os alapbéremelésben részesülnek, melyet személyre szólóan legalább 4%-ban, illetve 2%-ban minden érintett részére biztosítani kell. Az első kategória a munkavállalók 55,8%-át, míg a második a 38,4%-ukat érinti.
 
   A béremelés 2015. április 1-jei hatállyal valósul meg. Az április 1. és május 31. közötti időszakra a munkavállalót megillető keresetfejlesztés alapján – a 4-5. havi átlagos alapbér és kereset arányával munkavállalónként kiszámolt összeget – egy összegben, a 2015. június havi munkabérekkel egy időben számfejtjük és fizetjük ki. A márciusi bérmegállapodás szerinti, átlagosan 2,4%-os bérfejlesztés 165 millió Ft-os költségén felül a jelenlegi megállapodás további 60 millió Ft ráfordítást jelent. A részmunkaidőben foglalkoztatottak esetében a munkaidővel arányosan számítjuk az alapbért, illetve nem kötelező az alapbér emelése az újfelvételes munkavállalóknál, azoknál, akik 2015-ben már részesültek béremelésben (a bérrendszer változása miatti alapbér korrekció és a kompenzáció alapbéresítése nem tartozik ide), illetve azoknál sem, akik fizetés nélküli szabadság, felmentési idő, szülési szabadság, GYED vagy GYES miatt tartós távolléten vannak.
 
   A megállapodás megkötését követően vezérigazgató úr elmondta: nagy sikernek érzi, hogy a munkáltatók és a munkavállalói oldal képviselői a munkavállalók érdekében, együtt gondolkodva, olyan megállapodást kötöttek, ami nem csak a rövid távú célokat szolgálja, hanem egyben alapot teremt arra, hogy hosszú távú, folyamatos munkával a rendelkezésünkre álló lehetőségeket a lehető leghatékonyabban tudjuk a munkavállalók javára fordítani. A cél az, hogy olyan, új működést alakítsunk ki az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-ben, amely mindhárom korábbi leánytársaság jó gyakorlatait ötvözi és a munkavállalók számára kedvező eredményeket hoz.
 
Forrás: ÉMKK Zrt. Útravaló expressz
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bérmegállapodás az észak-magyarországi közlekedési központban .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector