Startlaphoz Csatlakozz!

A fizetés 70 százalékért dolgozhatnának a munkavállalók

Támogatja a rövidített munkaidőt a cseh képviselőház

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 18. csütörtök, 08:21

 Jóváhagyta a különleges helyzetek, gazdasági válság vagy természeti katasztrófa következtében lerövidített munkaidő állami támogatását a cseh képviselőház – írja a Metropol.
 
   A 200 tagú testületben a kormány által előterjesztett javaslatot a 156 jelenlévő képviselő közül 120-an támogatták. A foglalkoztatási törvény módosítását még a szenátusnak is jóvá kell hagynia, és az államfőnek aláírnia. Miután a kormánykoalíciónak a felsőházban is többsége van, a jóváhagyás lényegében csak formalitásnak számít.

 Arról, hogy kialakult-e egy ilyen helyzet az országban és életbe lehet-e léptetni az intézkedést, a kormány dönt.

  A kormánydöntés után azok a cégek, amelyek már nem tudják teljes munkaidőben foglalkoztatni alkalmazottaikat, a dolgozókat nem bocsátják el, hanem korábbi fizetésük 70 százalékáért tovább alkalmazzák őket.

  A korábbi bér 50 százalékát a munkaadó állja, míg 20 százalékot az állam ad hozzá. A válságba jutott cégeknek a szabályok szerint kérniük kell majd az állam támogatását, és minden egyes esetről külön dönt a kormány.

  Az intézkedés olyan cégekre vonatkozna, amelyek a különleges helyzet következtében a munkaidő 20-40 százalékos csökkentésére kényszerülnének.

  A legnagyobb vita az elmúlt hónapokban arról folyt, hogy a csökkentett bér mekkora részét fizesse a munkaadó és mekkorát az állam. A szakszervezetek például a bér 90 százalékát követelték, amelyből 45 százalékot a munkaadó, 45 százalékot az állam fizetett volna.

  A cégek legfeljebb hat hónapig kaphatnak állami támogatást a bérekre, ismételt kérés esetén ez hat hónappal meghosszabbítható.

  A cseh kormánynak a németországi úgynevezett kurzarbeit szolgált modellül. A kabinet úgy véli, hogy ez egy jó megoldás a gazdasági válságok túlélésére. A munkaadók viszont életképtelennek minősítették az elképzelést. A tervek szerint a "cseh kurzarbeit" legkésőbb jövőre életbe lépne.

  A nagy munkaadókat tömörítő ipari és közlekedési szövetség szerint a kormány javaslata nem eléggé ösztönző a cégek számára, hogy válság esetén is fenntartsák a munkahelyeket - vélekedett korábban Milan Mostyn, a szövetség szóvivője.

  Kifejtette: a jelenlegi szabályozás szerint válság esetén a cégek a bérek 60 százalékát fizetik alkalmazottaiknak. Az új szabályozás szerint ez most 50 százalékra csökkenne, a különbség nagyon kevés, és nem ösztönző a munkaadók számára.

  A csehországi cégeknek már a jelenlegi szabályozás alapján is lehetőségük van alkalmazni bizonyos esetekben a csökkentett munkaidőt, csökkentett bérrel, de állami támogatás nélkül. Az elmúlt években több száz cseh cég élt ezzel a lehetőséggel. A válság elmúlása, a megrendelések növekedése után fokozatosan visszaállítják a teljes munkaidőt és béreket.

Forrás: Metropol

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Támogatja a rövidített munkaidőt a cseh képviselőház.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector