Startlaphoz Csatlakozz!

A béren felüli juttatás része lehet a családi napközi

Szűcs Viktória: a családi napközi nem nyújt professzionális ellátást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 06. péntek, 14:47

Családi és munkahelyi napközik létrehozására hirdet pályázatot a kormány, amelyre összesen nyolcmilliárd forintot szán. Jelenleg tíz-tizenötezerrel kevesebb bölcsődei férőhely van a szükségesnél, a 40-50 ezer forintos havi díjat kevesen tudják kifizetni, ráadásul az ellátóhelyek szakmai színvonala is vitatott. Közben már tárgyal a kormány arról, hogy utalvánnyal vagy a kafetéria elemei közé beépítve lehessen fizetni a családi napköziért és a bölcsődéért - írja a Magyar Nemzet cikke nyomán az edupress.hu.

    A pályázatra májustól júniusig lehet jelentkezni, egy pályázó legfeljebb ötvenmillió forintot nyerhet, egy férőhely létrehozására maximum hárommillió forint igényelhető. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár közlése szerint a bölcsődék jelenlegi kihasználtsága 130 százalékos, és tíz-tizenötezerrel kevesebb férőhely van, mint amennyire valójában szükség lenne. A hazánkban működő intézmények a korosztály kilenc százalékát képesek ellátni. Az államtitkár szerint a kormány kétezer új férőhellyel és ötszáz új munkahellyel számol.

   A családi napközi kis létszámú csoportokkal működik, és két gondozó felügyel hét gyermekre, az ellátás szakmai színvonalát azonban sokan vitatják.

   Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke hangsúlyozta, a családi napköziben teljesen mások a személyi és tárgyi feltételek, nem nyújtja azt a professzionális ellátást, mint az állami bölcsőde. A családi napközi indításához ugyanis nem szükséges pedagógiai végzettség, csupán egy negyvenórás tanfolyamon kell részt venni, ahol nagyobb hangsúlyt kapnak a napközi működtetésére vonatkozó tudnivalók, mint maga a gyermeknevelés. Tény azonban, hogy a napközik nagy részét diplomás pedagógusok, pszichológusok indítják. Mivel a napközi finanszírozása nagy terhet róhat a szülőkre, már tárgyal a kormány arról, hogy utalvánnyal vagy a kafetéria elemei közé beépítve lehessen fizetni a családi napköziért és a bölcsődéért. Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fordult, hogy gondolja át a kafetériarendszer ilyen irányú átalakítását. A munkáltatok álláspontja szerint szívesen biztosítják a családi napközi lehetőségét munkavállalóiknak, amennyiben ezt az összeget vagy ennek jelentős részét adó- és járulékmentesen adhatják.

Forrás: Magyar Nemzet, www.edupress.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szűcs Viktória: a családi napközi nem nyújt professzionális ellátást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector