Startlaphoz Csatlakozz!

Az első független szakszervezet

Európai központ idézi fel a Szolidaritás történetét Gdanskban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 05. csütörtök, 08:02

Európai központ idézi majd fel  a gdanski hajógyár területén a Szolidaritás, az egykori kommunista országok első független szakszervezetének történetét. Az intézményt várhatóan 2013 második felében avatják fel.

    A szerdai bokrétaünnepen mások mellett Lech Walesa volt lengyel államfő, a Szolidaritás első vezetője, valamint a parlament, a kormány, a vajdasági vezetőség és az egyház képviselői vettek részt - írta a Gazeta Wyborcza című napilap online kiadása.

    Az ünnepségen felszólalók elsősorban a Szolidaritás megalapításának jelentőségét hangsúlyozták, s azt, hogy a mozgalom történetét a lengyelek nemzedékein kívül a kortárs európaiaknak is meg kell ismerniük. Piotr Duda, a szakszervezet jelenlegi vezetője annak a reményének adott hangot, hogy a helyszín, az új központ nem megosztja, hanem közelebb hozza majd egymáshoz az embereket, azaz "megidézi a Szolidaritás igaz szellemét".

    A központot a hajógyárhoz tartozó több mint egy hektáros területen létesítik, a mártírhalált halt hajógyári munkások emlékművének közelében.

    A tervek szerint a háromemeletes, 25 ezer négyzetméteres épületben a kommunikáció modern eszközeit is felhasználó állandó kiállításon mutatják majd be a Szolidaritás történetét. A múzeumi részlegen kívül levéltárral, 100 ezer kötetes könyvtárral, valamint egy több mint 400 férőhelyes előadóteremmel felszerelt oktatási és kutatási központ is működik majd az épületben. A több mint 72 millió euró értékű beruházás költségeinek csaknem a felét az Európai Unió állja.

    Basil Kerski, a központ igazgatója úgy véli, hogy az új multifunkcionális intézmény megváltoztatja majd a tengermelléki város életét.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Európai központ idézi fel a Szolidaritás történetét Gdanskban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector