Startlaphoz Csatlakozz!

A szakmai autonómiáját nem csorbíthatják

Az orvosi kamara reméli, nem fogadják el Semmelweis Egyetem rektorának lemondását

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 02. hétfő, 18:07

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége reméli, hogy a nemzeti erőforrás miniszter nem fogadja el a Semmelweis Egyetem rektorának, Tulassay Tivadarnak a lemondását, s ezzel megerősíti az egyetem autonómiáját.

    A MOK közleményében azt írta: a kamara elnöksége döbbenettel értesült arról, hogy "Tulassay Tivadar lemondásra kényszerült". A rektor mandátuma ugyan június 30-án lejárt volna, de "a nyilvánosságra került információk szerint a Schmitt-ügy kapcsán úgy érezte, hogy a felügyelő szerv bizalma irányában megrendült, és az egyetemet maradása miatt hátrány érheti" - tették hozzá.

    A MOK elnökségének határozott álláspontja az, hogy tudományos műhelyek, így a Semmelweis Egyetem szakmai autonómiáját aktuálpolitikai befolyások nem csorbíthatják, szakkérdésekben illetékes testületeinek döntései nem járhatnak hátrányokkal.

    "Ezért köztestületünk reméli, hogy a miniszter nem fogadja el a lemondást, és ezzel a döntésével megerősíti az egyetem autonómiáját, egyúttal pedig jog- és hatáskörénél fogva minden eszközzel a körülmények mielőbbi, teljes körű tisztázására törekszik" - zárul a közlemény.

    Tulassay Tivadar a lemondásáról szóló döntését az intézmény honlapján jelentette be vasárnap délután, s arról hétfőn értesíti Réthelyi Miklós minisztert.

    A rektor indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Ezen okok miatt, az egyetem nyugalma érdekében úgy döntött, átadja a rektori széket a múlt csütörtöki szenátusi ülésen teljes támogatottsággal megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak, aki "élvezi az ágazati vezetés támogatását".

    Tulassay Tivadar ugyanakkor kiemelte: a szenátus csütörtöki döntését támogatja, és fenntartja, hogy az egyetem a Schmitt Pál kisdoktori dolgozatával kapcsolatos munka során a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el.

    Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn a parlamentben bejelentette, hogy lemond államfői tisztségéről. A döntését azzal magyarázta: plágiumügye megosztja a nemzetet, noha államfőként annak egységét kell kifejeznie. Ugyanakkor etikátlannak és jogszerűtlennek nevezte, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta doktori címét, szerinte ezt csak bíróság tehette volna meg.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az orvosi kamara reméli, nem fogadják el Semmelweis Egyetem rektorának lemondását.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector