Startlaphoz Csatlakozz!

A vérlázító „reform” tiltakozás nélkül megvalósulhat

Így bocsáthatnak el végkielégítés nélkül júliustól

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 02. hétfő, 11:53

Akár 25 év munkaviszony után sem kell a munkaadónak végkielégítést fizetni, ha a dolgozó gyenge képességeire hivatkozik elbocsátáskor a munkaadó, ezzel tetemes költségeket takaríthatnak meg a vállalatok – írja a munka.org. Spanyolországban ennek töredéke miatt általános sztrájk van és százezres tüntetések, mi, magyar munkavállalók azonban egyelőre hagyjuk magunkat, s a vérlázító „reform”, úgy tűnik, tiltakozás nélkül megvalósulhat, s a téma még az ellenzéki LMP által indított népszavazási kérdések között sem szerepel.

    A júliustól hatályos munka törvénykönyve (Mt.) szerint „Nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha (...)a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége”.  Ha tehát mondjuk 3, 5, 10, vagy 25 év munkaviszony után a munkaadó úgy találja, a dolgozó képességeit meghaladja a munkája, s ezzel az indoklással bocsátja el, akár egy forintot végkielégítést sem kell fizetnie. Ezzel komoly megtakarítást érhet el a munkaadó, hiszen 25 év után már fél éves bérét kell az elbocsátott dolgozónak végkielégítés gyanánt odaadni. De már három év után is egy hónap bér jár (öt évnél kéthavi, legalább tíz év esetén háromhavi, tizenöt év után négyhavi, húsz évnél öthavi bér).

    A jelenleg hatályos munka törvénykönyve szerint a végkielégítés jár rendes felmondás esetén, ha a munkaviszony eléri a 3 évet, az indoklástól függetlenül.

    Spanyolországban a kormány hasonló jellegű munkaügyi reformjai miatt általános sztrájk volt a múlt héten. A munkavállalók közel harmada vett részt az általános sztrájkban, amelyek a spanyol szakszervezetek mára hirdettek meg - jelentette a BBC a szakszervezetek.hu beszámolója szerint.

    Az El País arról számolt be, hogy a szakszervezetek szerint a dolgozók 75-82 százaléka vett részt a sztrájkban.  A tiltakozó demonstráción résztvevők száma Madridban kb. 170 ezer, országszerte 800 ezer fő volt - ez utóbbi szám a Belügyminisztérium becslése, a szakszervezetek szerint ennél Madridban is többen tüntettek.

   A szakszervezetek.hu beszámolója szerint az egyik változás arról szól, hogy a kirúgott dolgozók a korábbi 45 nap helyett csak maximum 33 napi bért kaphatnak minden egyes év után, amelyet lehúztak cégüknél. Tehát még mindig sokkal jobb dolguk marad, mint a magyar munkavállalóknak most, még az új Mt. hatályba lépése előtt.

    A magyar munkavállalók - úgy tűnik - mégis hagyják magukat, hiszen a spanyolországi tiltakozásokhoz mérhető összefogás egyelőre nyomokban sem tapasztalható.  Legalább ennyire különös, hogy az LMP népszavazási kezdeményezésében több Mt. változást kipécézett, ám a végkielégítéstől könnyedén megfosztható dolgozók témája nem szerepel a kérdések között.
 
 
Forrás: munka.org
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így bocsáthatnak el végkielégítés nélkül júliustól.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector