Startlaphoz Csatlakozz!

Spanyolország

A tervezett megszorítások miatt általános sztrájk lesz holnap

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 28. szerda, 07:59

Újra beindulhatott a megszorításos/recessziós spirál Spanyolországban a madridi központi bank jelentése szerint. A konzervatív kormány a holnapra meghirdetett általános sztrájk után ismerteti az idei költségvetést.

    Spanyolország újra recesszióba került − derül ki a spanyol jegybank tegnap közzétett havi jelentéséből, amely számok közlése nélkül megállapította: 2012 első negyedévében folytatódott a gazdaság zsugorodása. A spanyol GDP 0,3 százalékkal csökkent 2011 negyedik negyedévében − emlékeztetett a Bloomberg −, vagyis kevesebb mint két évig tartott az amúgy is gyenge növekedés azután, hogy az ország kijutott a legutóbbi recesszióból.

    Mariano Rajoy tavaly decemberben megválasztott kormányának elég rosszkor jött a jegybanki jelentés, hiszen a miniszterelnök pénteken készül prezentálni az idei büdzsét. A szöuli nukleáris csúcson részt vevő Rajoy egyelőre annyit mondott erről, hogy nagyon-nagyon szigorú költségvetést készülnek elfogadtatni − a Reuters úgy tudja, mindenekelőtt az egészségügyi és az oktatási kiadásokon akarnak spórolni, beleértve a 17 autonóm tartománynak juttatott központi támogatásokat is. A fogyasztási adók növeléséről vagy a közalkalmazottak létszámcsökkentéséről nem lesz szó − idézte Rajoyt a Bloomberg, hozzátéve, hogy az előző kormányzat átlag 5 százalékkal vágta meg a közszolgák bérét 2010-ben.

    Rajoy pozícióit némileg gyengíti, hogy a mögötte álló Néppárt (PP) a vártnál kisebb többséggel nyerte meg vasárnap a helyi választásokat Andalúziában (Napi Gazdaság, 2012. március 26.), ezzel együtt elemzők kiemelik: a nép annak tudatában juttatta hatalomra a PP-t az előrehozott választásokon, hogy a konzervatív párt rendcsinálást ígért az eladósodáshoz vezető szocialista éra után. Egy darabig a piacok is bizalmat szavaztak ehhez, de ez eléggé megtépázódott március elején: az eurózóna pénzügyminiszterei akkor jóváhagyták, hogy 5,3 százalék legyen az idei GDP-arányos hiány − miután a kormány eredetileg 4,4 százalékot ígért, majd ezt váratlanul 5,8 százalékra emelte −, ez a győzelem azonban pirruszinak bizonyult. A lazítás hírére a befektetők ismét gyanakodva kezdték szemlélni a spanyol állampapírokat, amelyek hozamát amúgy is csak az ECB két likviditási akciója mentette meg (így viszont a spanyol bankok tele vannak velük). Innen már szinte automatikusan következtek a figyelmeztetések − egyebek közt Mario Monti olasz kormányfő részéről −, hogy az adósságválsággal fenyegetett ország költségvetésének puhítása újabb fertőzést indíthat Európa-szerte. Hogy a spanyol nép mennyire áll még kormánya mögött, az holnap kiderülhet: a tervezett megszorítások miatt általános sztrájk lesz az országban.
 


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A tervezett megszorítások miatt általános sztrájk lesz holnap.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector