Startlaphoz Csatlakozz!

Fokozatosan nő a készpénz használata

MNB: áthárították az ügyfelekre a tranzakciós illetéket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 06. péntek, 15:20

 A tranzakciós illetéket a pénzforgalmi szolgáltatók gyakorlatilag teljes mértékben áthárították az ügyfelekre, a költségnövekedés azonban egyelőre nem gyakorolt jelentős hatást a pénzforgalom szerkezetére - állapította meg aMagyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-es Jelentés a fizetési rendszerről című kiadványa, amelyet a jegybank pénzügyi stabilitási tanácsa hagyott jóvá.

    Az MNB honlapján csütörtökön megjelent közleményből kiderül az is, hogy a jegybank elvárja a piaci szereplőktől, hogy a pénzforgalmi szolgáltatások árazása a korábbiaknál átláthatóbb legyen.

    A pénzforgalmi szolgáltatások árazásának részletes nyomon követését a központi bank azért tartja kiemelten fontosnak a jövőben, mert az e téren bekövetkező változások hosszabb távon befolyásolhatják az elektronikus fizetési eszközök használatát és így a hazai pénzforgalom hatékonyságát - állapították meg.

    A hazai fizetési és értékpapír-elszámolási infrastruktúra 2013-ban is hatékonyan és magas megbízhatósággal bonyolította le a reálgazdasági és pénzügyi tranzakciókat, ezzel hozzájárult a pénzügyi stabilitás erősítéséhez - olvasható a jelentésben.

    Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a Jelentés a fizetési rendszerről című kiadványt bemutató sajtótájékoztatón elmondta: tavaly az éves kártyadíjakat az átlagos 1700 forintról 3000 forintra emelték a bankok, a tranzakciós illetéket pedig több lépcsőben és teljes körűen áthárították az ügyfelekre. 

    Az igazgató hozzátette: a banki szolgáltatások többségénél a hitelintézetek közvetlenül hárítják át a költségeket. 

    Kiemelte: kedvező viszont, hogy a napközbeni elszámolásban az átutalások a küldő ügyféltől a kedvezményezett ügyfélig 2 óra alatt jutnak el, azaz a teljesítési idő átlagosan mindössze a fele a jogszabályban előírt 4 órának. 

    Elmondta: folyamatban vannak az egyeztetések a pénzforgalmi irányelv felülvizsgálatáról, és a bankközi jutalékok európai szintű szabályozásáról. 

    Az MNB igazgatója kifejtette: az átutalások éves összege a GDP-hez mérten a 2012-es 14,5 százalékról 15,3 százalékra bővült 2013-ban, az EU átlaga 2012-ben 17,8 százalék volt. 

    Elmondta: tavaly a vásárlások során az éves lakossági fogyasztás 13 százalékát fizették a háztartások elektronikus úton, egy évvel korábban az arány 11,8 százalék volt, míg a közüzemi szolgáltatások számláinak fizetése alkalmával a 2012-es 23,5 százalék után az elmúlt évben 24,3 százalékos hányadot jelentett az elektronikus úton történő fizetés.

    Utalt arra: részben az ingyenes készpénzfelvétel hatásaként fokozatosan nő a készpénz használata. Bár az állomány az idei év elejétől kissé jobban bővült, ezt az ingyenes készpénzfelvétel mellett a betéti kamatok csökkenése is indokolhatja.

    Bartha Lajos szólt arról is, mi indokolta, hogy az MNB a közelmúltban megvásárolta a GIRO Zrt-t. Kifejtette: a jegybanki tulajdonszerzést az motiválta, hogy az MNB díjcsökkentést kíván elérni a profitelvárás mérséklésén keresztül, a jegybank hatékony fejlesztéseket akar megvalósítani, egyúttal a pénzügyi infrastruktúra nemzeti kézben tartása is az elérendő célok között szerepelt. 

    Hangoztatta: a fizetési rendszert vizsgálva megállapították, hogy egy nagy bank esetleges kivonulása sem növelné meg jelentősen a kockázatokat a rendszerben.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - MNB: áthárították az ügyfelekre a tranzakciós illetéket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector