Startlaphoz Csatlakozz!

A Szegeden téli létszámnak alig a negyede dolgozik

Sokaknak véget ért a közfoglalkoztatás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 08. vasárnap, 07:33
 
 Csongrád megyében 7000 ember számára ért véget a közfoglalkoztatás április végén. Négyezer főt vettek fel újra a munkáltatók májusban, az országos programban 2100-an vannak – írja a delmagyar.hu.

   – Nem tudom még, mikor állhatok megint munkába. Benne voltam a téli közfoglalkoztatásban, 8 órában dolgoztam a környezetgazdálkodásnál április végéig. Azóta semmi. Mondják, hogy június–júliusban újra lesz lehetőség, de majd hiszem, ha látom. Addig is a 47 ezer forint helyett 22 ezer 800 forint segélyt (fht-t, vagyis foglalkoztatást helyettesítő támogatást – a szerk.) kapok. Ezt osztom be a kislányommal élelemre, villanyszámlára, kettőnknek a családi pótlékkal együtt 35 ezer forintunk van havonta – mondta a 8 általánost végzett Mária. Azt mondja, már az könnyebbség, hogy nem kell júniusra egész havi bérletet venni mindkettejüknek.

   Szegeden 1169-en dolgoztak a közfoglalkoztatásban novembertől április végéig azok közül, akiknek korábban a város fht-t folyósított. A segélyesek számán jól látható, hogy a téli közmunka jelentős létszámot felszippantott a rendszerből. A polgármesteri hivatal humán közszolgáltatási irodájának adatai szerint míg tavaly szeptemberben 2525-en kaptak fht-t, addig a téli közfoglalkoztatásban 1853-ig csökkent a létszám, és idén májusban ugrott vissza 2483-ra. Novkov Veszelinka irodavezető elmondta, jelenleg a téli közfoglalkoztatotti létszámnak alig a negyede dolgozik, 276 ember.

   Azokat a hivatal nem tartja nyilván, akik a munkaügyi központtól álláskeresési támogatást kapnak, vagy egyáltalán semmit, de regisztrált munkanélküliek. Akik megint beléptek a közfoglalkoztatásba, pár nap kimaradással május 5-8-án kezdtek dolgozni a városi és megyei intézményeknél, hivatalokban, civilszervezeteknél, zömmel 8 órában.

   A különbség nyilván abból adódik, hogy a téli programban a munkáltatók erőltetett létszámot kértek, most viszont a valós igények szerint helyezik el az embereket. A környezetgazdálkodásnál például télen 347 ember dolgozott, most 69, nyárra megint 100 embert kértek. Nyáron 2 hónapra lehet közfoglalkoztatottakat felvenni, de az adminisztráció elhúzódása miatt ebből legfeljebb másfél hónap munka lehet. A vadasparkban a téli 30 helyett csak 14-en dolgoznak, őszig a takarmány előkészítésében és a takarításban segítenek.

   Többen dolgoztak Vásárhelyen. Májusban 314-en, most összesen 493-an vannak a közfoglalkoztatásban.

   A megyei kormányhivatal munkaügyi központjának adatai szerint április végén a megyében közel 7000 embernek szűnt meg a közfoglalkoztatása. Juhász Károly közfoglalkoztatási és koordinációs igazgatóhelyettes tájékoztatott a májusi helyzetről. Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásra, illetve kistérségi Start-munka mintaprogramokra összesen 4001 fővel kötöttek szerződést a munkáltatók. Az országos programokba összesen 2623 főt vettek fel, de a közfoglalkoztatók egy része nem csak a megyében működik, ezek a megyei adatot nagyjából 2100-zal növelik. A jogviszonyuk maximum szeptember 30-áig tarthat, jellemzően napi 8 órában. A munkaügyi központ felmérte a munkaadók igényeit és további foglalkoztatás várható.

Forrás: delmagyar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sokaknak véget ért a közfoglalkoztatás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector