Startlaphoz Csatlakozz!

Nem éri meg messzebbre utazni az ajánlott fizetés miatt

Nem látják szívesen a munkanélkülieket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 18. szerda, 12:23

 Betegségek, fizikai gyengeség, a képzettség- vagy a megfelelő ruházat hiánya, önértékelési problémák. Ezek jellemzik leginkább azokat az embereket, akik tartósan nem találnak állást. Az Út a piaci munka világába című kétéves projekttel a Budapest Esély Nonprofit Kft. azoknak próbált segíteni, akik hosszú ideig nem találtak munkát. Háromszáz dolgozót vizsgáltak, a projektbe 61 embert vontak be. A cél az volt, hogy a közmunkásokat, segélyen élőket a nyílt munkaerőpiacon helyezzék el. Végül 12-en támogatással kötöttek szerződést, 8-an önállóan elhelyezkedtek. Mint kiderült, a munkanélküliség okai között szerepel, hogy nem éri meg messzebbre utazni az ajánlott fizetés miatt, vagy nincs megfelelő tömegközlekedés a környéken. Másoknál az volt a gond, hogy túl sokan keresnek munkát, miközben alig van álláslehetőség – írja a Népszava.

   A munkanélküliek támogatása nem volt könnyű feladat. Koltai Luca, a szervezet munkatársának összeállítéséből kiderült, a segélyen, közmunkán élők helyzetét - saját problémáikon túl - nehezíti, hogy a munkáltatók nem akarnak új embert felvenni, a dolgozók pedig inkább az alacsonyabb szintű biztonságot, mint a határozott időre szóló, sok erőfeszítést igénylő, de jobb munka- és fizetési feltételeket választanák. Koltai Luca kitért a munkanélküliek helyzetére is.
 
    A közmunkába állandóan visszatérők iskolai végzettsége nagyon alacsony, 58 százaléknak nincs szakmája, a közfoglalkoztatás jelentette nekik a legbiztosabb munkahelyet, 20 százalékuknak soha nem volt bejelentett munkahelye. A pályakezdő korban lévők iskolai végzettsége a legalacsonyabb, 71 százalékuknak legfeljebb 8 általános iskolai végzettsége van, további 15 százalékuk szakmunkás vagy szakiskolai végzettséggel rendelkezik, és a fiatalok 80 százalékának nincs szakmája.
 
   Az idősebbek, vagyis a 36 éven felüliek - főleg férfiak - többsége csak az általános iskolát végezte el, míg másoknak szakmájuk is van. Többségüknek volt tartós bejelentett munkája. Azért, hogy a családjuknak pénzt szerezzenek, alkalmi munkát vállalnak, a nem bejelentett foglalkoztatástól sem riadnak vissza, és akár a lakóhelytől távol is dolgoznak. Ők a legbizakodóbbak, vannak terveik, akár másfajta munkavállalás, akár vállalkozás vagy külföldi munkavállalás - derül ki a felmérésből.
 
   Mint kiderült, a munkanélküliség okai között szerepel, hogy nem éri meg messzebbre utazni az ajánlott fizetés miatt, vagy nincs megfelelő tömegközlekedés a környéken. Másoknál az volt a gond, hogy túl sokan keresnek munkát, miközben alig van álláslehetőség. A munkanélküliek támogatása nem volt könnyű feladat. Koltai Luca, a szervezet munkatársának összeállításáből kiderült, a segélyen, közmunkán élők helyzetét - saját problémáikon túl - nehezíti, hogy a munkáltatók nem akarnak új embert felvenni, a dolgozók pedig inkább az alacsonyabb szintű biztonságot, mint a határozott időre szóló, sok erőfeszítést igénylő, de jobb munka- és fizetési feltételeket választanák.
 
   Koltai Luca kitért a munkanélküliek helyzetére is. A közmunkába állandóan visszatérők iskolai végzettsége nagyon alacsony, 58 százaléknak nincs szakmája, a közfoglalkoztatás jelentette nekik a legbiztosabb munkahelyet, 20 százalékuknak soha nem volt bejelentett munkahelye. A pályakezdő korban lévők iskolai végzettsége a legalacsonyabb, 71 százalékuknak legfeljebb 8 általános iskolai végzettsége van, további 15 százalékuk szakmunkás vagy szakiskolai végzettséggel rendelkezik, és a fiatalok 80 százalékának nincs szakmája.
 
    Az idősebbek, vagyis a 36 éven felüliek - főleg férfiak - többsége csak az általános iskolát végezte el, míg másoknak szakmájuk is van. Többségüknek volt tartós bejelentett munkája. Azért, hogy a családjuknak pénzt szerezzenek, alkalmi munkát vállalnak, a nem bejelentett foglalkoztatástól sem riadnak vissza, és akár a lakóhelytől távol is dolgoznak. Ők a legbizakodóbbak, vannak terveik, akár másfajta munkavállalás, akár vállalkozás vagy külföldi munkavállalás - derül ki a felmérésből.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem látják szívesen a munkanélkülieket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector